Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Умря Интернатът в Благоевград родил мита и легендата за Митко Бербатов!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:15 / 22.09.2010Коментари (0)172
© Blagoevgrad24.bg
Интернатът, дал на България Бербатов, Манолев и още десетки звезди, се руши по-бързо и от ЦСКА дори.

Докато навремето в София се изтрепваха да си вкарат децата в Софийския университет, в Благоевград и околията голямата работа беше да си запишеш детето в Спортния интернат.
Най-квалитетното училище в Югозападна България в годините, в които футболът наистина бе религия за цял един регион. Показват го архивните снимки, от които се вижда, че не стадионът, а дърветата около него бяха тесни, за да видят хората Пирин, един отбор, съставен 95 процента само от местни кадри. Днес гордостта на Благоевград е поругана, както почти всеки символ от онова време. Някой няма дори лев и двайсет, да завърти две крушки, за да нямаш странното усещане в коридора, че зад гърба ти ходи Джак Изкормвача.

Колосалните 1200 лв. са нужни, за да се довърши битката с някогашните мишки
днес станали плъхове, по-големи от Спас Делев дори. Те са прояли всичко, даже шкафът с купите, спечелени от представители на Интерната, е наръфан сериозно. Странно, никой не си дава сметка в Благоевград, че това е посегателство срещу града, че плъховете са напът да прегризат пъпната връв с футбола. За съжаление Благоевград сам уби мита за Бербатов, унижавайки мястото, където се роди легендата за него.

Навремето, когато играеше в Тотнъм, самият Бербатов довел в родното си място трима от шефовете на лондонския тим. Те били впечатлени както от играта на Митко, така и от произхода му. Сащисали се, като разбрали, че едно училище е дало на "А" група над 200 футболисти. И решили, че с един милион паунда инвестиция могат да направят нещо сериозно в България, клонинг на школата на Тотнъм. Дошли в Интерната, огледали го, налекьосали си обувките в локвите в залата, одрали си ръцете в покъртените врати, отупали си костюмите от ронещите се тавани и решили, че въпреки всичко си струва да реновират. Да възродят нещо, от което ще има нужда не само българският, но и световният футбол. Дълга е приказката, но само ще кажа, че когато от Тотнъм теглили накрая чертата, установили, че ако искат да инвестират един милион евро в България,
трябва да дадат почти още толкова под масата по пътя от София до Благоевград. И естествено, си взели шапката. Разбира се, доволни, че го е имало този интернат, дал им Бербатов, от който Шпорите излязоха на чиста печалба около 10 милиона!

Всъщност скандалното е, че това "училище" е произвело футболисти, около които само за последните двайсетина години са се завъртели над 70 милиона евро (виж карето - б.р.). И от тези колосални 140 милиона лева нито една стотинка не е върната в интерната! Това е национално престъпление. Когато Митко премина от Тотнъм в Юнайтед, две делегации от по 15 души от двата Пирина биха път до Манчестър, за да искат някакъв процент от трансфера, който не им се полага. Преди това пък военният комендант Калъмбов си оправи живота с парите от Леверкузен. Срамно е за тези съвременни байганьовци и за онези, другите, които продаваха и продават продукти на Пирин, че ей така, от кумова срама, не дадоха поне 20-ина хиляди лева - да се ремонтира Интернатът, да се възстанови легловата база.

За да е сигурно, че и утре ще има какво да продадат за да пръскат за бензин за лъскавите си Q-7, за джобни на силиконовите си изкушения.

Някой трябва да отиде днес в Благоевград, да види какво правят юношите на Пирин, за да свали шапка на Станислав Манолев, на Спас Делев, на Петър Занев, че въобще са станали футболисти. Децата обикалят по съседните села, събличат се на поляната, тренират на игрища, в които тревата е по-кът от моята коса, дишат изпаренията от близката селска спиртоварна. Майките и бащите си плащат екипировката, лагерите в чужбина (ако има такива - б.р.), общините поддържат базите, а за хората в Пирин остава голямото лапане. Но идва един ден, когато залъкът ще им преседне. Защото, когато посегнеш на това, което те храни, просто умираш от глад. Умираш, както умря Интернатът в Благоевград. А ние правим кръгли маси и се чудим защо не ни върви футболът!

Източник: sportline.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: