Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
В Сандански стана като при югоембаргото
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:32 / 16.07.2010Коментари (0)409
© Blagoevgrad24.bg
Оборотът на бензиностанциите по южната граница се вдигна рязко и взе да напомня времето на югоембаргото в Кюстендил и Сливница. След резкия скок на цените на горивата в Гърция комшиите от областите Серес, Драма и Килкис пълнят резервоари в България. В самата Гърция има огромни разлики в цените на бензина в различните области. В областите Волос и Янина най-масовият бензин А-95 е около 1,7 евро за литър. В Солун рядко може да се намери под 1,4 евро. Но хубавият 100-октанов е по 2,2 евро.

Точно два пъти по-скъп от България. Разликата средно на литър в цената при нас и в Гърция е около 50 евроцента, което за един резервоар на лека кола прави 30 евро. Само в три бензиностанции в Свиленград, на 5 км от българо-гръцката граница, миналия уикенд са се образували опашки от гърци, които са заредили 150 хиляди л бензин и загубите на гръцкия бюджет от това надвишават 150 000 евро.

"Движението към бензиностанциите в област Еврос е намаляло с 60%, а за онези в близост до границата с 80% и са останали само купуващите на вересия. Никой не може да забрани на човек да си напълни резервоара догоре, не става обаче да пълнят и да пренасят оттам бидони с бензин", отбеляза г-жа Василики Калайдзи, председател на Сдружението на собствениците на бензиностанции в област Еврос. "Надяваме се проверките да станат по-строги, както ни увери главният секретар на Министерството на финансите за пренасянето на туби с бензин. В нашите бензиностанции шофьорите вече зареждат бензин на 1-о и 15-о число от месеца, т.е., когато получават аванс и заплата. През другото време слагат по 5-10 евро, колкото да не е без хич", допълни Йоанис Маглусидис, зам. главен секретар на гръцката Федерация на продавачите на бензин.

Непрекъснатите увеличения на акцизите и на ДДС в Гърция отвориха пропаст между цените. В резултат потребители и много бизнесмени от пограничните области Килкис, Серес, Драма, Еврос и др. се обърнаха към българските и македонските пазари, за да се снабдят с храни, цигари и алкохол. При цигарите цените за същите марки в Скопие са с 50% по-ниски и стек струва 16 евро, а в Гърция е 38 евро. При алкохолните напитки разликите са по-малки и не надвишават 5-6 евро за бутилка, но са достатъчни, за да накарат дори и бизнесмени да пътуват за уиски, водка и пр.

Увеличаването на цените на алкохола с 50% в рамките на шест месеца (от 12,5 на 18,5 евро за бутилка обикновено уиски) намали посещенията в заведенията и в пунктовете за продажба на алкохол с 60%. "Хората вече не купуват дори бутилирана вода. Алкохолните напитки се продават над 18 евро, бирата за 1 евро, дори и малките бутилки узо и ракия са повишили цените си, като ръст отбелязват наливните питиета в неограничени количества. В резултат на това има огромни загуби на приходи към държавата.

В търговията на едро се отбелязва спад в продажбите в барове, таверни и пр. и същевременно увеличаване на продажбите в супермаркети и магазинчета, тъй като хората се ориентираха към домашните забавления. Освен спада на оборота с 60% се сблъскваме и с данъчното облагане върху оборота, т.е. плащаме данък на данъка. Искаме да се разграничи данъкът от данъчните приходи", заяви Ставрос Макридис, председател на Сдружението на дистрибуторите на спиртни напитки на Солун.

"През януари цените на алкохолните напитки се увеличиха с 20%, през март също с 20% и през май скочиха с 30%. Общо 70% увеличение за три месеца, отделно скочи и ДДС, подчертава Стелиос Прокопиу, работещ в заведение в Солун. Според г-н Прокопиу "една бутилка уиски, която струваше 11 евро, сега струва 18 евро". На същите нива варира и водката, чиято цена за бутилка от 10 евро преди увеличенията сега е 17 евро.

"Увеличенията на цените се чувстват по-осезаемо при така наречените "тежки напитки" като уиски, водка, текила. Вече продаваме уиски и водка на около 20 евро за бутилка", заявява Анастасия Хадзимелетиу, работеща в заведение в центъра на Солун. Наливните напитки печелят пред бутилираните. Същата участ имат и местните напитки като узо и ципуро (ракия). Бутилка узо вече струва 7,70 евро, а преди струваше 6,80 евро, подчертава Григорис Сиракян, собственик на заведение. На разумни цени, изглежда, се задържаха вината, но както отбелязва Константинос Евангелопулос, собственик на заведение, "с първите увеличения на цените хората се обърнаха изведнъж към вината, след това отново отбелязахме спад".

Що се отнася до бирата гръцко производство цената на бутилка е увеличена с 0,20 цента, а на вносната бира с 0,40 - 0,60 цента и една вносна бира от типа на Weiss например струва вече 2,20 евро в сравнение с 1,60 евро преди увеличенията. "Хората вече имат доста странни вкусове. Много хора търсят наливен алкохол, н
© Blagoevgrad24.bg
ещо, което нито е законно, нито пък е хигиенично", подчертава г-н Евангелопулос и продължава: "Хората изобщо не се интересуват от качеството. Искат само количество на ниска цена и в резултат продажбите намаляха с 40% до 70%".

Заради кризата вече не купуват дрехи и не ходят по кръчми у нас. "От няколко месеца грък не е влизал в магазина ни. Преди години беше друго - едва смогвах да им обърна внимание. Бяха много капризни клиенти, но ги ухажвахме, защото правеха голям оборот", разказва продавачка в магазин за дънки. Колежката й от съседния магазин за детски облекла се чуди откъде е тръгнал митът, чегърците масово идват на пазар в Сандански сега.

"Вярно е, че тук е по-евтино, но гърците така здраво са стегнати от кризата, че не мислят за пазар", допълва друга търговка. Добавя, че при нея рядко влизат комшии, и то повече да си поприказват и разпитат за цените. Оплакват се, че и в родината си рядко пазаруват. Следели промоциите в големите магазини и тогава отваряли кесията. Обявените намаления в курортния град, които достигат до 50%, и огромните рекламни табели на гръцки език също не помагат да привличане на клиенти в бутиците за дрехи и обувки. Продавачките по цял ден стоят на улицата, пият кафета и се жалват една на друга от слабия оборот.

Сега търговците са още по-притеснени от обявеното в Гърция от вчера драстично намаление на цените на дрехи, обувки, мебели и стоки за дома, което стига до 80%. По-доволни от гръцките клиенти са в хранителните магазини. Там около 1/3 от оборота е от чужденците. "Купуват основно кашкавал, сирене, алкохол и цигари, но и на това сме доволни", казват от голям супермаркет в центъра. Купувачите обаче също не били като преди години. Тогава идвали с рейсове само за шопинг. Сега клиентите са дошли на разходка, почивка или балнеопроцедури в хотелите. Малко са тези, идващи за пазар.

Заради рекордните жеги в Сандански и създаване на комфорт на клиентите заведенията по главната улица са поставили вентилатори, други са монтирали капкова водна система за охлаждане. Менютата в механите са изнесени на улицата и преведени на гръцки. През деня рядко влизат клиенти. "Предпочитат да се хранят на крак със сандвичи или други бързи закуски. Вечер имаме оборот, но не е като преди", казва сервитьор на механа, който също бездейства по обяд и стои на тротоара.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: