Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
В мюсюлманска Лъжница, не лъжат, не крадат и не се развеждат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:20 / 16.10.2010Коментари (1)384
© Blagoevgrad24.bg
Гоцеделчевското село Лъжница стана известно в национален мащаб миналата седмица. По време на акция срещу радикалния ислям у нас жителите му "блокираха" органите на реда за няколко часа, гневни, че проверяват имама им Мохамед Камбер.

Дни по-късно имамите от Благоевградска област излязоха с декларация, в която се възмущават от акцията на службите и приканват страните членки на ЕС към "висока степен на бдителност".

Седмица след полицейската операция животът в Лъжница, населена само с мюсюлмани, е поел сякаш обичайния си ход. Жените са на работа в цеховете, срещу кметството са опнати сергии, на които се продават ярки розови платове, дрехи, зеле, картофи...

Лъжница е на 20-итина километра от Гоце Делчев, до селото се стига бързо, по хубав път. Близостта с града се чувства обаче само в добрите комуникации.

"Ние не сме като Рибново." Властите в Лъжница много държат на това разграничение. Искат да подчертаят, че са по-отворени към света. С основното мерило - облеклото на жените. В училището момичетата често са без забрадки и шалвари, натъртва директорът Джамил Бошнак. По улиците на Лъжница обаче жена - и по-възрастна, и млада, в модерно облекло е по-скоро изключение.

Жените от години носят парите в семейството. За мъжете няма работа, повечето прекарват голяма част от времето си по кафенетата. Жените обаче работят. В Лъжница има 7 цеха - 3 обувни и 4 текстилни. Някои почват работа още от 14-годишни. Ако се вярва на статистиката на Бошнак, две трети от неговите ученички спират да учат, след като завършат осми клас.

Жените в Лъжница са и основни участници в "блокадата" от 6 октомври. По времето, когато сутринта започва полицейската акция, те тръгвали за работа. Вместо в цеховете обаче се оказали пред дома на ходжата. Събирането на хората станало спонтанно, твърди кметът Байрам Разманов.

Повикали и медиите, за да заснемат какво точно прибират от полицията. Хората в Лъжница искали да има точен опис и документиране на съдържанието, за да няма после подмени, обяснява Разманов. Според него конфискуваните книги ходжата си ги бил донесъл от следването в Медина, те били вече проверявани, когато Камбер се върнал от Саудитска Арабия.

"Ако има нещо, да вземат мерки, но как решиха, че има радикален ислям в селото още преди да са видели какво пише в книгите", пита Разманов. "Арабски емисари са ни наобикаляли, но от години - не", твърди той. Както и че хората в Лъжница се отвращавали от тях, не им разбирали маниерите.

"Казах прибързано по медиите, че ще съдим ДАНС - това няма как да стане, изприказвах го, защото бях развълнуван", обяснява кметът.

Разманов е бивш бригадир от АПК, някогашен член на БКП и кмет на селото още от тодорживково време (от 1986 г. насам, с едно прекъсване, когато един мандат кмет на селото е бил бащата на имама). Сега смята да се пенсионира, а за нов кмет се стяга шефът на един от селските цехове. Разманов отклонява темата за "радикалния ислям" с изброяване на успехите на селото - цеховете, кафенета, фурна.

Има и морални достижения - "нашите хора не крадат, не лъжат, не убиват, не пият, мирни са. Нямаме и разводи. Като се сдърпат, поговорим с тях и се разберат", обяснява кметът. Селото - от новородените до най-възрастните-събира по 5 лв. годишно за религиозните работи. От тях 500 лв. е месечната заплата на ходжата. Семейството му има хубава голяма къща, държи и магазин в центъра на селото.

В Лъжница Камбер е имам от около 3 години. Според местните е "праведен и учен", "обяснява Корана, чете на арабски", "много по-добър от стария ходжа". Директорът на училището отива по-далече: "Той е безгрешен."

Ходжата е преподавателят по СИП религия в училището. Часовете се радват на голям интерес - от втори до шести клас присъствието е 100%. На практика от над 120 деца едва 10-ина са се отказали от обучението по ислям. Според директора още първата година, когато въвели СИП-а и дисциплината на учениците се подобрила. В училището казват: "Шокирани сме, защото никога не сме чували ходжата да говори за вражда, за омраза в часовете по религия."

Даже Камбер се опитвал да издига ролята на жената и да убеждава съселяните си да не спират момичетата си от училище. "Половината от света е жената, нашите жени трябва да са по-образовани от мъжете", проповядвал ходжата.

Засега обаче традицията не се е променила и само 30% от момичетата продължават да учат в Гоце Делчев, където местните смятат, че са "подложени на много изкушения". Директорът Бошнак има план да превърне училището в гимназия до десети клас, за да могат девойките хем да учат, хем да са под родителско наблюдение. В момента изборът за момичетата е ограничен. "Ако не е цехът, ще работим на тютюна. По-добре е в цеха", казва една от младите жени, които прекарват обедната си почивка в близкото кафене.

Пият кафе и ядат солети. Обясняват, че в цеха максималната надница на ден е 25 лв., а работното време се спазва. Повечето се оказват от съседната Корница. "Там не е като в Лъжница, по-друго е, няма проблем да ходиш с дънки например." "И аз мога да ходя с дънки, ама не искам", опонира единственото момиче от Лъжница на масата. С шалвари било по-удобно.

На 19 години е, работи от 14-годишна. Ушите й са плътно обкичени с обеци - "сама съм се дупчила", обяснява. "Не ме интересува какво се говори, това е за по-старите. Аз съм си вярваща, изпълнявам всичко, моля се, следвам правилата и това е най-важното", изчерпва въпросът какво се случва в селото.

"Познавам ходжата, учих и сина му", казва учителката на предучилищната група в Лъжница - Мариша. От 20 години тя пътува всеки ден от Гоце Делчев, за да преподава в селото.

"Децата са най-чистите същества. Ако имаше нещо нередно, нямаше ли да ми кажат?", пита тя

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Срамота, да се гордеят с това,че жените работят, а мъжете им харчат парите в кафенетата. Не съм ходила в това село, но съм сигурна ,че е така, видях го в едно шуменско село населено с мюсюлмани. Вечерта, в тъмното кръчмата покрай, която минахме беше пълна с млади мъже, а сутринта минавайки много рано там беше тихо, не се виждаха хора, но по пътя срещнахме жени тръгнали на нивата.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: