Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
22 000 евро, задигнати от банка, изчезват и от полицията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:25 / 14.11.2011Коментари (1)211
© Blagoevgrad24.bg
Само за 6 месеца бяха разкрити три кражби в благоевградската полиция. Ченгета са посягали на служебно имущество или пари, за които се предполага, че би трябвало да са най-строго охранявани.

Последният инцидент е на 3 ноември. През нощта водачът на служебно куче Владимир Начин бе спипан с микробус да товари туби с бензин от служебната бензиностанция на областната дирекция, където зареждат патрулките. Според обвинението той е откраднал 2600 л за 6200 лв.

Официална информация за кражбата не бе подадена от полицията. Според слухове Начин товарел тубите под погледа на шефа на склада за гориво-смазочни материали Петър Моралиев.

Той вече е обвинен в длъжностно присвояване, извършено в предварителен сговор с две или повече лица.

Пазачът на склада - пенсионер по болест, бивш пожарникар, все още не е получил обвинение. Разследващите обаче твърдят, че и той има съпричастност към кражбата, но е въпрос на доказване.

Моралиев, който е съпруг на говорителката на областната полицейска дирекция Гергана Моралиева, е на свобода с парична гаранция от 2000 лв. Делото за мярката му за неотклонение бе гледано при закрити врата.

45-годишният дългогодишен волнонаемен служител на полицията бе доведен под засилена охрана и вкаран през служебния коридор на съда. Десетима униформени пазеха залата. Искането на прокурора за постоянна мярка "задържане под стража" не бе уважено от съдия Георги Янев, син на бившия директор на полицията Богомил Янев.

Според защитата на Моралиев на този етап няма категорични данни, които да сочат, че той е извършител на престъплението. Обвиняемият бе в лошо здраве, трудно вървеше и се олюляваше.

В края на съдебното заседание му прилоша, наложи се намесата на екип от спешна помощ. Медиците установиха, че е с кръвно 100 на 150, вдигнато вероятно от притеснение.

Повдигнатите обвинения към двамата заподозрени за кражбата на гориво, предвиждат от 1 до 10 г. затвор.

В края на април пък бе арестуван домакинът Любен Коцев заради липса на 22 000 евро.

Парите били оставени за съхранение при него като веществено доказателство по делото за обир на банков клон. Дознателят, който водел разследването, вече бил към края и поискал да ги получи, за да приключи преписката. Тогава домакинът чистосърдечно си признал, че сумата липсва.

От декември м.г. до април той вземал от белязаните пари по малко, защото бил във финансови затруднения. През последния месец осъзнал, че вече затъва и трябва спешно да върне парите. Тогава щипва по-сериозна сума, за да я заложи на хазарт, но и там късметът му изневерил.

"Първия път взех малка сума, като мислех да я възстановя, но не се получи. Трябваше да връщам заеми на частни лица и банки. После пак вземах пари, и пак с надеждата да ги върна", каза пред съда домакинът.

Коцев полежа няколко месеца в ареста. Успя да възстанови парите с помощта на роднини и приятели и сключи споразумение с прокуратурата. Затова това получи 2 г. условна присъда и забрана да изпълнява длъжността за 3 месеца.

Два месеца по-късно гръмна скандал с изчезнали други близо 10 хил. лв. от полицията. Арестуван за кражбата бе 31-годишният дознател Димитър Манчев. След две денонощия в ареста бе пуснат на свобода с гаранция от 2000 лв.

Парите и газов пистолет изчезнали от служебната каса в кабинета на Манчев. Сумата била прибрана като веществено доказателство по висящо дело. Част от нея била изхарчена за шофьорски курс на приятелката на дознателя и за екскурзия в Италия.

Няколко банкноти били засечени по серийни номера, съобщиха информирани. За 4 г. в системата дознателят е получил 6 наказания - порицания и писмени предупреждения за просрочени преписки и др.

"Няма никакви преки доказателства, че парите са взети от Манчев. Достъп до касата преди време са имали и други служители. Тя е местена и изнасяна от стаята. Не може да се твърди, че щом липсват парите, значи Манчев ги е взел. Тепърва това трябва да се изясни", каза адвокатът Красимир Дуков.

По време на делото за неотклонение Манчев категорично отрече да е откраднал парите. "Като човек, който работи в сферата на разследването, знам, че ако друг беше на мое място, би избягал и би се укрил. Аз обаче не го направих", каза дознателят.

Майка му д-р Теменужка Любенова е категорична, че синът й не е крадец. "Това е скалъпено дело срещу него и предполагам, че е свързано с моята работа. Години наред водя битка с разпространението на дрога, може би не съм удобна на някого и искат чрез сина ми да ударят по мен", каза тя. Разследването срещу Манчев още не е приключило.

След двете кражби се разбра, че явно системата за съхраняване на веществени доказателства в благоевградската полиция нещо не работи. Прокуратурата бе принудена да изпрати писмо за реда, по който се съхраняват в наети банкови трезори.

Последната кражба на бензин пък съвсем взриви обществеността. Назначеният наскоро нов директор на ОД на МВР Георги Костов явно първо ще трябва да "разчисти собствената си къщичка".

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.11.2011 г.
0
 
 
Е тези просто ме разбиват!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: