Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
500 души за три часа казаха как да се спаси българското образование
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:24 / 25.02.2010Коментари (0)146
©
Националната МГЕРБ кампания „Спаси Образованието Сега" беше в Благоевград, за да запише посланията на гражданите с идеи за промяна във висшето образование. Пред Американския университет младежите разпънаха огромна бяла шатра и само за три часа от 10 до 13 часа през нея минаха 500 човека, които се записаха с идеи пред монтираната камера или записаха предложенията си за промени в специална книга. Росица Китанова от МГЕРБ Благоевград и Областния координатор на МГЕРБ Кюстендил Милен Николов са едни от лицата на кампанията и разясниха основната идея на акцията.

Милен Николов:

-Всеки един гражданин може да изрази мнение пред камерата или в книгата какво според него, трябва да се промени в българското висше образование. Лично образователния министър Игнатов гарантира, че мнението на гражданите ще бъде чуто и взето под внимание в новия закон за висшето образование. Така ще получим достатъчно мнения на хората, които да помогнат за формирането на един работещ закон, който да промени висшето образование в положителна посока.

Българското образование трябва да бъде конкурентоспособно и наистина да дава достатъчно на младите хора като знания и те да останат в България. Време е да бъдат вкарани иновативни методи като електронно образование, ваучерна система и други, които ще повишат качеството на образованието, което пък ще бъде конкурентоспособно на европейския и световен пазар.

Александър Владимиров, четвърти курс Право в ЮЗУ „Неофит Рилски" каза пред камерата:

-Образованието трябва да претърпи сериозни промени. Според мен трябва да се започне с поощряване на студентите чрез стипендии за успех например, които на практика ги има, но критериите са недообмислени-за такава стипендия се иска и справка за социално положение. Не може да кандидатстваш за стипендия за успех и да те питат колко доход има твоето семейство. Нека се отделят социалните от тези за успех и да се изработят различни критерии. И друго, една стипендия от ЕС да не се дели на десет души, защото една социална стипендия е 450 евро на месец и всички от Източна Европа отговаряме на критериите за получаването й. В България тази стипендия се дели на десет души, които получават по 90 лв.месечно, които не стигат за нищо. Нека тази стипендия бъде получавана от 100 човека след обявяване на някакви критерии, но да се знае, че като я получат, ще са им от полза за месечна издръжка.

Друга промяна: малко повече информация за програмите за обмен, за стажове в ЕС в рамките на между континентален обмен, защото има такива програми, но никой не знае за тях. Включително програми като Еразъм, има осигурено финансиране, но самите университети трябва да си определят малко по-високи квоти за пари, защото за миналата година тази квота за месец беше около150-200 евро. Не може Софийския университет да е определил квоти 450 евро на месец, Югозападния
©
университет 330 евро, а пък други университети да са искали по 100 евро и да са им дали по 50.


Любомир Христев, първи курс Връзки с обществеността:

-На първо място трябва да се промени мисленето на младите хора. Да съзрем най-накрая, че има почва за развитие у нас и да започнем да се пробуждаме.

Трябва да има повече практически занимания във висшето образование.



Милен Николов, областен координатор на МГЕРБ Кюстендил

Всеки един гражданин може да изрази мнение пред камерата или в книгата за нещата, които трябва да бъдат променени в българското висше образование. Лично министър Игнатов гарантира, че мнението на гражданите ще бъде чуто и взето под внимание в новия закон за висшето образование. Кампанията ще продължи до 14 март, ще бъдат обиколени всички областни градове. Така ще получим достатъчно мнения на хората, които да помогнат за формирането на един работещ закон, който да промени висшето образование в положителна посока

Българското образование трябва да бъде конкурентоспособно и наистина да дава достатъчно на младите хора като знания и те да останат в България. Време е да бъдат вкарани иновативни методи като електронно образование, ваучерна система и други, които ще повишат качеството на образованието, което пък ще бъде конкурентоспособно на европейския и световен пазар.



 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: