Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
77-годишна почина при операция, шефът на хирургията призна грешката
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:33 / 01.04.2011Коментари (0)494
© Blagoevgrad24.bg
77-годишната Фатиме Ахмедова от гърменското с. Осиково издъхна в петък вечерта след рутинна операция в Многопрофилната болница в Благоевград. На медицинския съвет в понеделник случаят е огласен пред завеждащите отделения и болничното ръководство е изискало обяснения от опериращия лекар и завеждащ хирургично отделение д-р Димитър Недин. Д-р Недин бил задължен да представи пълната документация, включваща епикризата, назначената хирургична интервенция и медикаментозна терапия плюс обяснение за леталния изход.

Според присъствали на съвета колегата им д-р Недин признал за пръв път на всеослушание, че е допуснал лекарска грешка. Това станало, след като опитът му да обясни смъртта на жената с "ръкавичен синдром" бил приет със смях от по-възрастните лекари. Причината е, че въпросният синдром е описан десетина пъти в историята на българската хирургия и всички са до началото на 70-те години на миналия век. Синдромът представлява замърсяване при операция с талк, който изпада от вътрешността на старите медицински ръкавици, с които хирурзите работели през социализма. Настоящите ръкавици са латексови и напълно безопасни при хирургичните интервенции.

Първото съприкосновение на Фатиме с д-р Недин е миналата година, когато й отстранява жлъчката. Според вътрешноведомствената терминология на работещите в болницата опериращият екип "изпуска" пациентката и 4 дни по-късно тя прави перитонит. За да я спасят, се налага хирурзите да й извадят изкуствен анус на корема. Жената е изписана с указание да се върне след 1 г., за да й приберат обратно червото.

На 15 март т.г. синът на баба Фатиме - Венцислав Ахмедов, я довежда в благоевградската болница за операцията, която е по-скоро козметична. Завеждащият хирургията д-р Недин насрочва операцията за 18-и, същия ден обаче има работа извън Благоевград и отлага рязането за 22 март. На сина на баба Фатиме хирургът обяснява, че анестезиолозите отказали да й поставят упойка.

Никой не ни е питал за упойка, затова няма как да сме отказали, коментира вчера завеждащият реанимация д-р Ал. Германов, но отказа подробности по случая.

Миналия вторник д-р Недин и д-р Митко Димитров слагат баба Фатиме на операционната маса, при отварянето обаче се получава срив и жената е свалена в реанимация с отворен корем, пълен с фекалии, които бълват от срязано по погрешка черво. 2 дни по-късно, въпреки високия риск за живота на пациентката, д-р Недин отново я слага на операционната маса, оказва се обаче невъзможно да изчисти корема от фекалиите и лично съобщава на близките, че Фатиме няма да оживее. Жената умира в петък вечерта.

Аутопсия не е направена, защото близките отказват. В неделя баба Фатиме бе погребана в родното си село. Според коментарите в бялата гилдия, ако не се бе оперирала, жената можела да живее още дълго.

Закарах я в болницата, защото беше започнала да повръща, докторите ми казаха, че вътре всичко й е сраснало, явно така й е било писано, каза за "Струма" синът на баба Фатиме, когото открихме по телефона в с. Осиково. Той призна, че лично е отказал аутопсията, защото в техния край това не е обичай.

По новия закон, който е в сила от миналата година, аутопсия се прави само при съгласие на близките. По-рано болниците бяха задължени да я правят при всеки смъртен случай в техните отделения. Лекарите от Благоевград сами признават, че действащите в момента правила за аутопсиите отлично работят в посока покриване на грешките, защото от доста време в хирургията на МБАЛ - Благоевград се оперират предимно пациенти от Гоцеделчевско, Гърменско и Сатовчанско, където основно се изповядва мохамеданската религия, а Коранът категорично забранява оскверняване на трупа след смъртта.

В хирургия на МБАЛ - Благоевград поради липса на пациенти операциите са сведени до минимум - при норматив от над 1500 годишно, през последните 1-2 години се правят максимум 250. Като виц сред медицинския персонал се разказват многото отстранявания на апандисит, които прави д-р Златин. Когато колегите му хирурзи го питали защо ще прави поредната такава операция, след като пациентът няма оплаквания, отговорът бил "Махаме го, защото все някога може да му създаде проблем".

За коментар по случая потърсихме доц. д-р Димитър Недин, който заяви: Касае се за рядко усложнение в хирургичната практика. Готов съм да предоставя цялата медицинска документация за обстойно разглеждане от специализиран хирургичен одит, който да се произнесе по случая. За момента отказвам коментар по темата.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: