Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Американският университет ще изгради супермодерен студентски център за 8 млн. долара
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:50 / 12.05.2011Коментари (0)290
©
Американският университет в България започва изграждането на супермодерен студентски център в университетския си комплекс "Скаптопара", съобщават Blagoevgrad24.bg от пресцентъра на АУБ. Центърът ще носи името на фондация "Америка за България", която осигури 8 000 000 щ.д. за проекта.

Щедрото дарение на фондацията, която също така за изминалите две години осигури 2 000 000 щ.д. за стипендии за най-добрите български студенти, направи възможно осъществяването на мащабното строителство.

Студентски център "Америка за България"  ще бъде разделен на две части. В първата ще има театър-аудиториум с 350 места, оборудван с необходимата сценична механизация, съблекални, гримьорни, кафе с външна панорамна тераса, книжарница, офиси на студентски клубове и стол.

Втората част ще разполага с многофункционална спортна зала на европейско ниво, каквато в момента в България няма, с телескопични трибуни с капацитет близо 400 места. Сградата осигурява достъп за хора с увреждания.

Архитектурният проект е на арх. Димчо Тилев, който проектира академичен център "Балкански", библиотека "Паница" и третото общежитие на АУБ. В търга за проектиране на сградата  участваха общо 18 фирми. В момента тече процедура за избор на строителна фирма, а крайният срок за изпълнение на проекта е 18 месеца.

"АУБ предоставя на студентите си най-модерната база за учене и живот на Балканите, която беше оценена и от официалния рейтинг на българските университети на МОН, поставяйки АУБ на първо място в страната. С изграждането на студентския център, университетският комплекс "Скаптопара" на АУБ ще направи преживяването АУБ незабравимо за своите студенти от 40 държави.

Благодарение на фондация "Америка за България" АУБ продължава да се развива и се превръща в модел за образователна институция", коментира президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.
Гости на церемонията ще бъдат представители на местната власт, а речи ще произнесат изпълнителният директор на фондация "Америка за България" г-жа Десислава Тальокова, президентът на АУБ д-р Хюуайлър и председателят на Настоятелството на АУБ г-жа Мариан Келър.

"Образованието е един от нашите приоритети и ние виждаме в АУБ партньор, който напълно отговаря на нашите цели - да предоставя висококачествено образование в международна среда, като по този начин подготвя социалноотговорни граждани, с потенциал да работят за развитието не само на България, но и на света", каза  г-жаТальокова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: