Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Бащата на починалото 3-месечно бебе: Ще й убия детето!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:05 / 27.05.2010Коментари (0)457
© Blagoevgrad24.bg
Директорът на болницата в Благоевград д-р Красимир Михайлов назначи комисия, която да разследва случая с починалото в понеделник 4-месечно бебе в детското отделение. Малкият Боби Димитров бе приет в много тежко състояние с двустранна бронхопневмония в събота следобед и два дни по-късно издъхна. Родителите - Нели Димитрова, на 18 г., и 20-годишният Мирослав Ризов, обвиняват личната лекарка д-р Христина Марянова, че не е реагирала навреме и не е пратила бебето в болница.

"Ще й убия детето, да види какво е", крещеше вчера в яда си Мирослав. И макар хората да го отдаваха на страданието и афекта му, д-р Марянова и 13-годишната й дъщеря, която преди ден се върна от Германия, предпочитаха да не се показват. Комисията ще излезе със становище вероятно днес. Директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Анатоли Тачов вчера също е назначил комисия, която заедно с агенция "Медицински одит" ще провери дали педиатърката и лекарите в болницата са направили всичко за спасяване на бебето. Прокуратурата в Благоевград образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Окончателните резултати от аутопсията обаче се чакат до 10 дни от столицата, каза съдебният лекар д-р Яни Златин. От всички органи на детето са взети хистологични проби. Засега има данни за анемия, увреждане на черния и белия дроб, мозъчен оток. В смъртния акт пише, че бебето е починало от пневмония, остра сърдечна и дихателна недостатъчност и анемия.

"Личната лекарка сгреши още с имунизацията. 10 дни преди това тя лекуваше сина ми от хрема. Слагахме му капки, но нямаше ефект. Казахме й, че има хрипове от гърдите, но тя обясни, че дишането е затруднено от нослето. Още не беше излекуван, и му направи двете ваксини за полиомиелит и ДТК. След тях стана още по-зле", обяснява бащата Мирослав Ризов. Той показва сиропите за кашлица и антибиотика, които д-р Христина Марянова изписала.

"На сиропа пише, че е за деца над 2 г., а тя го даде на 4-месечно бебе. Тези лекарства са много силни и направо са го довършили. Казвахме й, че повръща лекарствата, а тя ни по съветва да ги смесваме с кърмата и сокчетата", допълва прабабата Димитрина.

В събота по обяд, когато състоянието на Боби се влошило много, потърсили д-р Марянова, но тя не си вдигнала телефона. После извикали д-р Маруся Веселинска, коятоведнага се обадила на спешния център. Боби бил откаран първо в инфекциозното отделение, после преместен в детското.

"Не съм на себе си. Изказвам съболезнования на семейството и скърбя колкото тях, защото Боби ми беше слабост. За работата си обаче съм спокойна, смятам, че съм дала необходимото лечение", каза вчера д-р Марянова. "Когато му поставихме ваксините, беше напълно здрав. След няколко дни майката доведе Боби с кашлица. Предписах сироп АЦЦ кид. След 2 дни родителите казаха, че няма подобрение, тогава включих антибиотик "Зинат". Нямаше нужда да постъпва в болница, състоянието му не бе тежко. След това не са ме търсили, не знаех, че повръща лекарствата", допълни тя. Била в банята, когато родителите на Боби й звъннали в събота, затова не вдигнала телефона. "Ако случаят е спешен, знам, че хората ще се обадят пак", уточни д-р Марянова.

Д-р Маруся Веселинска обаче заварва детето в много тежко състояние. "Боби беше напълно отпуснат. Дори не успях да го прегледам, реших, че веднага трябва да се откара в болница, да не се губи време. При бебетата болестта се развива за часове. Позвъних на 150. Докато чакахме линейката, няколко пъти му вдишах в устата и той проплака. Скарах се на родителите, че са закъснели, трябвало е по-рано да реагират, а не да чакат последния момент", обясни д-р Веселинска.

Завеждащата детското отделение д-р Екатерина Чакалска звъняла в неделя и понеделник сутринта на няколко болници, но всички отказали да приемат тежкия случай. Консултациите със столичните лекари показали, че в Благоевград бебето се лекува адекватно.

Според дядото на Боби - Филип, обаче лекар ги посъветвал да вземат Боби на своя отговорност, като се подпишат, да си намерят линейка, на която да платят 450 лв., и сами да си намерят болница.

"Колегите са направили всичко възможно за спасяването на бебето. Питали сме в Трета градска, в педиатрията на университетската болница, в инфекциозна болница в София дали да закараме момчетопри тях, но оттам казаха, че нямат места. Ако беше постигната договорка, то транспортът щеше да е безплатен. Подобни случаи се осъществяват със съдействието на Центъра за спешна медицинска помощ. Така че слуховете за търсене на пари не отговарят на истината", категоричен бе директорът на благоевградската болница д-р Красимир Михайлов.

"Ще съдим личната лекарка, но не вярваме, че ще има резултат. Пускаме жалби до главния лекар и полицията", обясни бащата Мирослав.

Неговата баба Димитрина пък е категорична, че след имунизациите за морбили в ромската махала децата масово почнали да се разболяват от пневномия. "Дойдоха с една кола да ваксинират. Какво им сложиха, не знам, но после всички почнаха да кашлят и препълнихме болницата", гневи се бабата.

Д-р Екатерина Чакалска също потвърди, че от месец отделението е препълнено. Сега там от 27 деца 20 са ромчета на възраст от 15 дни до 16 г. "В този сезон заради нестабилното време има много тежки пневмонии. Често майки бягат от болницата с недоизлекувани бебета. Хигиената явно не е на добро ниво и вируси и бактерии се разнасят масово из махалата", допълни д-р Чакалска. Директорът на РИОКОЗ д-р Лена Павлова твърди, че е напълно изключено от имунизациите против морбили да се хващат пневмонии.

От дисциплината на ромите в болницата пък се оплаква персоналът. Бягат от отделението, като къртят металните решетки на прозорците на първия етаж. През прозорците нощем се промъквали и бащите.

Вчера директорът на болницата е изпратил писмо до полицията и настоява да се предприемат мерки срещу вандалите. "За счупеното стъкло на входната врата нямаме претенции. Разбираме, че бащата на Боби го е направил в състояние на афект", допълни д-р Михайлов.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: