Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Баскетболист осъди прокуратурата за 40 000 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:25 / 10.05.2012Коментари (0)214
Благоевградският баскетболист Кирил Атанасов осъди българската прокуратура, представлявана от главния прокурор Борис Велчев, на рекордните 40 000 лв. Осъдителното решение е на окръжен съдия Величка Борилова и е по дело, заведено от спортиста в "Академик" и "Евробаскет" срещу прокуратурата, след като бе оправдан по обвинение за наркотици от две съдебни инстанции, съобщи вестник "Струма".

Обезщетението му е присъдено заради претърпени неимуществени вреди - болки и страдания, причинени стрес и безпокойство, накърняване на честта и достойнството, доброто му име в обществото и злепоставянето му пред близки и приятели, след като години наред прокуратурата го размотавала по съдебни зали в обвинение за държане на наркотици. Мъките костват на Кирил заминаването му в престижен университет в САЩ, където бил приет като стипендиант за отличен успех и спортни постижения. Имал мечти - да стане добър спортист, учел английски език, за да може да му бъде по-лесно отвъд Океана.

Всичко започва през 2008 г., когато 22-годишният студент е привлечен като обвиняем за това, че около 01:00 часа на 1-ви май същата година /по това време непълнолетен/ в близост до караваната "Кончето" в автомобил "Сеат Толедо" е държал 108.598 грама канабис на обща стойност 651.59 лв. През януари 2009 г. прокуратурата внася в Районен съд - Благоевград обвинение срещу Кирил с грозящи го 3 години затвор. Оказва се обаче, че Атанасов не е подозирал какво има в колата, собственост на бащата на приятеля му Спас Гочев. Освен те двамата в автомобила бил и съученикът му Петър Митов. Сядайки на задната седалка, баскетболистът настъпва с крака си найлонова торбичка, но не знае какво има вътре. Буквално след това последва полицейска акция, при която тримата били задържани.

Според обясненията им в следствения арест върху тях е бил оказван полицейски натиск, дори физически. Спас и Петър били принудени да кажат, че видели как Кирил се качва в колата с канабиса в найлонова торбичка. Така се завърта истинска съдебна сага - първоначално районен съдия Георги Янев оправдава спортиста, но Окръжният съд връща делото за ново разглеждане заради процесуални пропуски. Последва отново оправдателна присъда, този път постановена от съдия Калина Иванова. Впоследствие решението й е потвърдено и от състав на Окръжен съд, председателстван от съдия Красимир Аршинков.

От цялата тази история Кирил получил клаустрофобия - страхувал се от всеки и от всичко, винаги очаквал някой "да му подхвърли нещо" и заради този страх почти преустановил контактите си. Все по-рядко се прибирал от столицата, където учел, в Благоевград, защото се срамувал. Заради преживения шок ходил многократно при психиатър.

В мотивите си към осъдителното решение съдия Борилова посочва, че причинените му болки и страдания трябва да бъдат овъзмездени и репарирани, като пълна отговорност носи прокуратурата.

Освен рекордно високото обезщетение, прокуратурата е осъдена да поеме разноските по делото в размер на 480 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: