Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Бивш митничар дава половин милион назаем, взема 700 000 с лихва
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 01:05 / 08.11.2011Коментари (0)258
Бившият митничар от Благоевград Методи Митовски отново е обвиняем - този път за лихварство.

През последните няколко години срещу него имаше три дела - за престъпление по служба и обида, но по всичките бе оправдан. След това пък той заведе още толкова срещу държавата.

"Като че ли цялата система е насочена срещу мен и на всяка цена някой иска да бъда осъден", казва 42-годишният Митовски.

"За период от 5 г. лихварят, който е безработен, е получил като лихви и договорни ипотеки суми в размер на около 700 000 лв. Срещу него са водени множество проверки за документни престъпления", се казва в официалното съобщение на полицията в Благоевград.

Според прокуратурата от 28 януари 2003 г. до 2 март 2004 г. без разрешение по Закона за банките Митовски е извършвал банкови сделки. Излиза, че е раздал около половин милион лева.

На 28 януари 2003 г. дал 5000 долара заем за срок от 3 месеца на С. Г. срещу ипотека върху недвижим имот и месечна лихва 5%.

На същия мъж той отпуснал и втори заем от 9000 евро на 16 декември 2003 г. за срок от 1 г. със същата лихва и ипотека.

Три пъти е дал заеми и на К. И. - пак срещу ипотека. Първата сума от 25 хил. лв. е отпусната на 21 май 2003 г. за срок от 6 м. с месечна лихва 4%. След като парите били върнати, на 5 декември същата година Митовски дал нов заем от 25 хил. лв. Ипотеката обаче е учредена върху имот на друго семейство, чийто пълномощник е К. И. Третата сума е от 2 март 2004 г. в размер на 13 хил. лв.

На 29 май 2008 г. Митовски е подписал договор за заем на И. Б. за 25 хил. евро - за срок от 6 м. и месечна лихва 3%. През август същата година той дал 110 хил. евро и на Б. Т. при същите условия. Фирмата "Папая" пък взела 102 260 евро за 8 месеца с 3% месечна лихва. От 3 до 5 г. затвор и конфискация на половината имущество чакат ексмитничаря, ако съдът го признае за виновен.

"Заеми съм давал на приятели и на един колега. Той остана без работа, има три деца, чудеше се как ще издържа семейство. Искаше да стане съдружник във фирма и му дадох пари, за да си откупи дял", обяснява Митовски. Твърди, че законът не му забранява да учредява договорни ипотеки, заверени при нотариус.

"Колко заема може да даде човек на близки, за да се признае за "занятие" - 1,2,5? Не се оправдавам с незнание. Чел съм законите и там не е пояснено", допълва Митовски.

Едва сега разбрал от практиката на ВКС, че повече от 3 пъти даване на заем се приемало за занятие. Казва, че съвестно си е попълвал данъчни декларации и в тях е описвал какви пари е дал.

Учуден е от твърденията, че е спечелил 700 хил. лв. Според него сумите му били връщани много по-бързо, отколкото пишело в договорите, и въобще не се е сдобивал с имоти.

Категоричен е, че може да докаже произхода на парите си, защото развивал бизнес. Не уточнява обаче какъв.

"Никого насила не съм карал да взема заем от мен. Те ме молеха да им помогна. Човек опира до приятелите си, щом банките трудно отпускат кредити. Застраховал съм се с ипотеките, защото не става въпрос за 10-20 лв.", допълва Митовски.

На свое име имал по 1/2 от къщата на родителите си и вилата им. В двора им построил нова къща, в която живее, но тя се водела на сестра му.

Срещу Митовски бяха образувани две дела за престъпление по служба, още докато бе митнически инспектор. Две беемвета били обмитени на по-ниска цена и така държавата загубила общо около 13 хил. лв. И по двете дела обаче Митовски е признат за невинен.

Докато продължава съдебната сага, през 2004 г. е отстранен временно от работа. Четири години се водел на щат в благоевградската митница, но без да получава заплата. Възстановен е през 2008 г., а през януари 2010 г. съкратен.

Заради изказване в съдебната зала се сдобива с нов обвинителен акт за обида, клевета и набеждаване на прокурор за участие в корупционна схема и мафиотска структура в митницата. Първо получил 1 г. и 8 месеца условно, но на последна инстанция бил оправдан.

Митовски пък на свой ред заведе дело срещу държавата за претърпени морални щети. Докато обикалял съдилищата, получил здравословни проблеми, а родителите му починали от притеснения.

На първа инстанция съдът уважи иска му от 10 500 лв. Прокуратурата обжалва и сега делото е разпределено в Кюстендил.

Преди няколко месеца ексмитничарят заведе и друго дело за същата сума като иск за съденето му за клевета. То пък е пратено в Сандански, защото никой от благоевградските магистрати не искал да го гледа.

Има трети иск - за пропуснати заплати и лихви за 5 г. за около 52 хил. лв.

За пореден път Митовски влезе в полезрението на разследващите, след като преди година се сдоби с изпълнителен лист за имот, заложен като гаранция за заем от 102 260 евро. Дал парите на фирма "Папая", но сумата не била върната в уговорения срок. Тогава магистрати и полицаи започнали да се питат откъде ексмитничарят има толкова пари и открили останалите случаи, за които сега е обвиняем.

Името на Митовски се появи и при голямата данъчна ревизия на 60 митничари за периода 2000-2005 г. Оказа се, че за 2000 г. доходите му са 2869 лв., а разходите - 1523 лв. По-малко е харчил, отколкото получавал и през следващите 3 г.

Когато е отстранен временно от работа, взел заеми от приятели за 28 500 лв.

Доказал ги със записи на заповеди. Според ревизионния акт в края на 2004 г. Митовски трябвало да има 36 699 лв. През 2005 г. пък е изхарчил 2868 лв. и са му останали около 33 хил. лв. Тогава за първи път е декларирал, че е давал заеми.

Данъчните сметнали разходите на базата на данни от НСИ за издръжката на живот. "Няма как да проверим дали обувките му струват 50, или 500 лв. Дали всяка вечер е на ресторант, или се храни вкъщи с хляб и сирене. Смятаме по утвърдената схема и се оказва, че с митничарската заплата е успял да спести доста", обясниха данъчни.

"Плащам си данъците и винаги съм изразявал открито несъгласие с неправдите, затова и ме засипват с дела", предполага бившият митничар.

Разказва как наскоро дал 20 лв. на безработен, за да замете боклука от улицата пред дома му. Събрал пясъка и листата в кашон и го изсипал пред кабинета на шефа на общинската фирма по чистота.

Смята, че ще спечели поредната съдебна битка. Прокуратурата пък е категорична, че доказателствата за незаконната му дейност са железни, и този път ще бъде осъден.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: