Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград почете героите, освободили Горна Джумая и цяла Пиринска Македония
Рано тази сутрин в Благоевград започнаха празненствата по повод 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. Празничният 5 октомври започна с панихида в памет на загиналите в името на свободата на Горна Джумая (днес Благоевград), отслужена от свещеници от храм "Въведение Богородично" – Благоевград.

Цветя пред паметната плоча на генерал Спас Георгиев, на паметника на майор Иван Павлович Орлински и на паметните знаци, намиращи се в двора на църквата "Въведение Богородично“, положиха десетки благоевградчани, както и много официални гости.

В знак на признателност цветя бяха положени пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония, Ичко Бойчев.

На площад “Македония" честванията продължиха с издигне на националното знаме на Р България и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов взе участие в празничната програма по покана на кмета на Общината Методи Байкушев.

""Над Пирина пламеней...“ пеем в химна, но не пламенееше слънцето над Пирина, когато Берлинският конгрес раздели нашата България и остави цяла Пиринска Македония за още много години под турски гнет. Цели 34 години Горна Джумая и цяла Пиирнска Македония не видяха свободата. В първата фаза на Балканската война загиват 38 000 войни. Забележете! - Това са българи, които са вече свободни, които вече са вкусили свободата, които вече имат собствена държава, които вече някак си успават да устроят живота си, да създадат семейства и да гледат в бъдещето и оттогава зовът за свободата идва към тях и казва: "Оставете дом, оставете семейство, защото нашите братя в Македония са все още несвободни“. И те тръгват и идват тук, и оставят костите си, оставят кръвта си, за да можем ние днес да бъдат свободни. Още много бойци не успяват да преживеят битките и да се радват на свободата. Но никой не се бори за лична свобода, всеки от нашите предци вярваше в свободата като път, в общата ни свобода като път за лична свобода и за развитие“, каза още той.

Кметът Методи Байкушев добави, че такъв човек е бил Ичко Бойчев, припомняйки, че той е роден през 1882 г., малко след Освобождението на България, но в поробените територии.

Отива да учи в Солунската мъжка гимназия, не разполага с достатъчно средства и се присъединява към четническото движение. Участва във всички знаменити битки на първа линия, лично със своята пушка, със своя пистолет и със своя нож.

"Навсякъде, благодарение на неговата находчивост, на неговия ум и неговата храброст, четите успяват да завоюват победи. Въпреки разбиеането на въстанието, той продължава с четническа дейност в цялата Македония, противопоставя се на сръбския гнет върху българското население, и дочаква знаменития миг на 1912 г., когато се присъединява със своята чета към 7 Рилска дивизия, която ни освобождава Горна Джумая. Ичко Бойчев всъщност първи застава на пътя на турските войски, които се опитват отново да се върнат през Кресненското дефиле и ги задържа известно време, докато дойде Седма Рилска дивизия“, допълни Методи Байкушев.

Градоначалникът добави, че и след това Ичко Бойчев продължава да е общественик, занимава се с изграждането на нашата съвременна България, на Горна Джумая, след комунистическият преврат е един от тези, които отказват да се нарекат небългари, а в края на живота си си спомня, че винаги се е борил не за материално и не за лична изгода, а за доброто на нашето общество.

"Чудя се какво би си казал Ичко Бойчев, ако ни види днес. При издигането на знамето, все още има седнали хора по кафенетата. Хора, дайте да се борим за свободата си, дайде да я уважаваме, не ни е дошла даром, върху кръвта и костите на хора други сме стъпили и трябва да бъдем достойни. Какво ли би си казал, като ни види днес на четиричасовите опашки за нашите почивки, какво ли би си казал, ако разбере, че днес българи продават гласа си, когато трябва да определят съдбините си. Достойнството не се купува и не се продава, то се постига с ежедневни действия, с ежедневен пример. Дължи всичко това на нашите предци. Трябва да се събидум и да бъдем достойни за тях и достойни за времето си и достойни за тези млади, пракрасни деца, които са днес тук, да дадат почит на нашата свобода. Свободата е дело, свободата е подвиг, пожелавам на всички наши съграждани да имат силите и да намерят духа, с който да изживеем живота си по начин, че един ден да не се срамуваме пред нашите предци“, прибави кметът на Община Благоевград.

С ритуал полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение "Майка България“ на площад "Мите Марков“ (при Младежки дом) продължи празничната програма в Благоевград, а в 17.30 часа започва тържествено заседание на Общински съвет Благоевград.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: