© Blagoevgrad24.bg | | Културно-информационен ден "Европейски празник" ще се проведе в Благоевград. Събитието ще се състои утре /11 декември/, от 15.00 часа в зала "22 септември" и на открита сцена на площад "Георги Измирлиев".Целта на събитието е да се даде възможност на благоевградчани да опознаят страните - членки на ЕС, европейските институции и ценности, да се привлече вниманието на посланиците на страните - членки на ЕС към Благоевград като атрактивно място за туризъм и партньорство. Ще бъде организирано и изложение в зала "22 септември" с участието на посолствата на останалите страни на Европейския съюз. Те ще представят страната си по различни начини - с информационен щанд, изложба, викторина, представяне на традиционни за тяхната култура музика, облекло, храна, напитки и обичаи.
Областен информационен център в Благоевград също ще участва с информационен щанд. Събитието ще бъде съпроводено с музикална програма на художествени състави от област Благоевград на открита сцена. Децата от Центровете за работа с деца в област Благоевград също ще се включат в "Европейски празник", като ще рисуват на тема "Обединена Европа". Аниматори пък ще се грижат за доброто настроение на малки и големи в залата, като организират игри, томболи, рисуване, конкурси, а най-добрите ще получат награди получават награди. Ще бъде открита Академия "Кулинарен историк" - на жив огън в най-големият български тиган ще се приготвят 1 200 порции юнашки кебап, като на живо ще се показва приготвянето, ще се обсъждат и представят интересни кулинарни похвати и забравени "бабини" рецепти. В "Работилница за живи традиции преди Бъдни вечер» ще се изработи на място «Юнашка сурвачка» - ще се пресъздаде и ще се обясни обичаят по създаването на традиционна сурвачка, с участието на всички присъстващи, а направената сурвачка ще бъде дарена на Община Благоевград. Ще се проведе и кулинарно състезание "Бабиният тиквеник", където надпреварата ще бъде за най-бързо изяден тиквеник в две категории: за малки и за големи. Победител е този, който изяде най-бързо своето парче. Подсигурени са и боза за малките състезатели, а за по -големите, напитка с по-висок градус - традиционно българско вино. |