Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Деца пяха и танцуваха в Благоевград, доказвайки че са ревностни пазители на традициите
Автор: Ливия Кукова 14:29 / 19.05.2024Коментари (0)1139
© Blagoevgrad24.bg
За поредна година жителите и гостите на Благоевград имаха удоволствието и възможността да се насладят на един колоритен фестивал, фестивал който завладя публиката и озари голямата сцената на площад "Македония", с пъстри носии, песни и танци. Фестивалът "Шарено цвете“ е истински празник за сетивата, организиран от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград. 

Богдана Костадинова, която е директор на центъра разказа пред Blagoevgrad24.bg, че за поредна година деца от различни краища на България и съседни държави са успели да покажат, че са ревностни пазители на традициите, културата и фолклора. 

"Тази година Благоевград е домакин на IV-то издание и от тази година е Международен фолклорен фестивал "Шарено цвете“. В него участват над 1 200 деца и ученици от цялата страна. Тяхната възраст е от 3 до 18 години. Този фестивал няма конкурсен характер. Целта му е да се даде възможност на всички деца и ученици, които се занимават с фолклор – да излязат на голямата сцена, да покажат какво могат, да бъдат мотивирани да развиват своя талант и да разпространяват българските традиции и българския фолклор“, каза още Костадинова. 

През последните години фестивали като "Шарено цвете“ показват, че все повече децата и учениците искат и се завръщат към традициите и фолклора. Ентусиазмът им е голям, а желанието да бъдат пазители на традициите още по-голямо, коментира Даниела Богданова, учител на Фолклорна група "Бисери“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. 

"Провеждането на фестивала "Шарено цвете“ е важно, защото най-малките деца получават възможността, някои от тях, за първи път да се качат на голямата сцена. Тази тръпка да бъдеш артист на голямата сцена пред многобройна публика никак не е малка за развитието на децата след това. Те имат толкова голяма желание да участват. Дали ще пеят, дали ще свирят, дали ще танцуват... това е изключително масов фестивал. Искам да кажа, че идват и много гости. Развитието на децата в културното поприще е изключително важно“, отбеляза Богданова. 

От думите ѝ стана ясно, че децата, които се обучават в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград посещават центъра по собствено желание, а не защото това искат техните родители. 

"Изключително много благодарим и на родителите, защото те стават част от творчеството на децата. Много се радвам, че много от децата вече предпочитат да ходят на народни танци, вместо на фитнес. Децата се учат с очите и ушите. Каквото виждат от родителите и учителите, такива стават и те. Всички деца са "Добре дошли“ при нас, без значение колко са талантливи. Наша е ролята да ги накараме да заобичат фолклора, защото ако няма фолклор, няма да има и народ“, подчерта тя. 

На 31 май Благоевград ще стане част и от друго много голямо събитие, което се организира от Центъра за личност и творческо развитие на децата на Благоевград и общините Благоевград и Дупница, разкри пред Blagoevgrad24.bg директорът на центъра Богдана Костадинова. Тя уточни, че площад "Македония“ в областния център ще стане домакин на Югозападния международен фолклорен фестивал ,,Мир на Балканите".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: