Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Денонощна жива охрана на входа на благоевградското село Изгрев спира достъпа на превозни средства до затвореното депо за строителни отпадъци
Автор: Ливия Кукова 16:49 / 03.06.2024Коментари (0)1250
© Blagoevgrad24.bg
Илюстративна снимка
Денонощна жива охрана на входа на благоевградското село Изгрев не допуска превозни средства със строителни отпадъци до затвореното депо, съобщи на пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

От думите му стана ясно, че охраната има за задача да не допуска камиони и други автомобили да изхвърлят строителни отпадъци там. Той обясни, че на място се предоставя информация къде може да бъдат изхвърляни строителните отпадъци. За това, че депото е затворено информират и две табели, първата от които е поставена на кръговото кръстовище на бул. "Пейо Яворов“, а втората при самото депо. Байкушев увери, че охраната ще остане дотогава, докато има необходимост от нея.

За това, че депото в село Изгрев е затворено от Blagoevgrad24.bg информирахме още миналата седмица. Днес кметът заяви, че решението, което е взела Общинска администрация е дълго отлагано от предходни ръководства на Община Благоевград, но от друга страна е било дълго време чакано от местните жители, а и не само.

"Трябваха ни няколко месеца, за да се запознаем с проблема и да предложим конкретни решения. Депото и преди е било затваряно, но сега имаме волята – това затваряне да е окончателно. За целта сме предприели комплекс от мерки“, каза още Байкушев, допълвайки, че темата е изключително важна, както по отношение живота и здравето на жителите на Община Благоевград, така и за съхраняването на природата, а и от икономическа гледна точка.

Той уточни, че само на 22 км от Благоевград, по магистрала "Струма“, има лицензирана площадка за рециклиране на строителни отпадъци. За сравнение той посочи, че разстоянието до депото в село Изгрев е 13 км, но се преминава през почти целия Благоевград, след това през село Изгрев. След това се преминава по черен път до самото депо.

"От икономическа целесъобразност смятам, че е много по-добре да минеш 22 км през магистралата, от колкото по този път, създавайки екологичен проблем и застрашавайки живота и здравето на хората. Там става дума за едно дере, не дай си Боже да стане наводнение. Безалтарнетивно е затварянето на това депо. Подготвили сме работен план, така че да не допуснем задръстване на деретата, реките и горите на Благоевград с отпадъци, Това е важно“, отбеляза още той.

Планът, подготвен от Община Благоевград включва няколко точки.

На първо място - постигната е договореност с площадката в Бобошево, която е готова да приема строителните отпадъци на Благоевград, в това число транспортирани от Община Благоевград, строителни фирми, бригади и граждани. Цените са добри, увери кметът Методи Байкушев.

На второ място – жителите на Благоевград могат да заявят в ОП "Чистота“ контейнер за строителни отпадъци, при скромна такса, която обаче ще бъде увеличена. В момента се правят анализи и разчети, от които ще стане ясно с колко точно ще бъде вдигната цената. Идеята не е ОП "Чистота“ да печели от по-високата такса, а да могат да се покриват разходите, необходими за извозването на генерирания строителен отпадък.

Третата точка в плана касае едро габаритните отпадъци, чието извозване става по график, който е публикуван на страницата на Община Благоевград. В момента се изгражда временна площадка за подобен тип отпадъци, която ще е на разположение на жителите на Благоевград, които сами искат да изхвърлят отпадъците си. Мястото се намира в района на ж.п гарата в Благоевград. Там ще се събират едро габаритни отпадъци, гуми и зелени отпадъци. От това място, при натрупване на достатъчно количество, отпадъците ще бъдат извозвани до съответните оператори.

Планът включва още ежедневен, засилен и реален контрол върху строителите, които ще трябва да представят план за управление на строителните отпадъци. От тях ще бъде изискван график, както и доказателства за сключени договори с оператори и превозвачи за извозване и предаване на строителните отпадъци. Процесът по изпълнение ще се слади от служители на Община Благоевград. От строителите ще се изискват и доказателства, като кантарни бележки или еквивалентни документи. Създадена е координация между отдела, който издава строителните разрешения, отдел "Екология“ и Общинския инспектората, които ще работят заедно. Ще има и нарочно звено към Инспектората, което ще обикаля и ще следи да няма не контролирано изнасяне на строителни отпадъци. Кметът Методи Байкушев добави, че в момента се проучва възможността за поставянето на автономни камери на местата, на които неправомерно се изхвърлят отпадъци.

Последната част от плана предвижда мащабна информационна кампания, която ще включва изготвянето на брошури и популяризиране на дейността на отдел "Екология“, в частта, свързана с отпадъците. Подробна информация гражданите ще могат да получават от всички възможни платформи, ползвани от Община Благоевград, в това число сайта на Общината, Facebook страницата и канала ѝ в Youtube.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: