Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
До 20 септември записват 185 платени студенти в ЮЗУ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 09.09.2010Коментари (0)323
© Blagoevgrad24.bg
185 места за студенти в платена форма на обучение одобри вчера на първото си заседание за новата учебна година Академичният съвет на ЮЗУ "Н. Рилски". Те ще са в специалности, за които благоевградският университет има достатъчно голям капацитет, и ще могат да се възползват кандидат-студенти, на които балът не е достигнал, за да влязат по държавна поръчка.

Таксите не се определят произволно, размерът им е сбор от държавната издръжка и семестриалната такса, които се определят от Министерски съвет, обясни вчера на пресконференция зам. ректорът по учебните дейности доц. Траян Попкочев. Цялото ръководство на благоевградския вуз без ректора проф. Иван Мирчев, който завчера си счупи крака и е в болница, бе в залата за пресконференции.

Студентите в платена форма на обучение по специалностите от т.нар. I финансова група, в която влизат "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Икономика", "Туризъм", "Администрация и управление" и др., ще плащат по 476 лв. на семестър. За "Право", "Социални дейности", "Социология", "История", "Обществени комуникации" и др. специалности от II финансова група семестриалната такса ще е 761,90 лв. За специалностите "Математика", "Химия", "Физика", "Компютърни системи", "Електроника" таксата ще е 1046,95 лв. на семестър. За специалностите в направление "Обществено здраве" на семестър ще се плаща 1095,45 лв., а за специалностите по изкуствата таксите са най-високи - 2057,50 лв. на семестър.

Срокът за записване на студенти в платена форма на обучение е от днес и ще продължи до 20.IХ. - седмица след началото на учебната година. Вчера излязоха резултатите от допълнителните приемни изпити и класирането на приетите студенти в останалите единични свободни места в 7 специалности.

Академичният съвет на ЮЗУ реши вчера да се въведат и нови такси за административно обслужване. 200 лв. ще плащат студенти, учили в чужбина, които искат да им се признае етап на обучението и взети изпити. Студенти, които са учили по програма "Еразъм" или са завършили в чужбина специалност, признаването на която в България може да стане само с полагане на допълнителни изпити, каквито са регулираните специалности, също ще плащат такса от 200 лв.

Зам. ректорът доц. Попкочев даде пример със завършено "Право" например в Страсбург, което, за да се признае у нас, трябва задължително да се държат приравнителни изпити. Работодатели от чужди фирми, които искат да се удостовери, че кандидат за работа наистина е завършил ЮЗУ, ще трябва да плащат вече такса, равностойна на 50 евро. 20 лв. ще е таксата за характеристика за кандидатстване за работа на бивши ЮЗУ студенти.

На заседанието вчера са уточнени подробности около предстоящата визита на премиера Бойко Борисов, който в неделя в 11.00 часа трябва да открие новата учебна година и многофункционалната спортна зала.

Ще има демонстрации по таекуон-до, футбол, хандбал от наши студенти, а министър-председателят сам ще реши дали ще се включи в тях, или не, обясни деканът на Факултета по обществено здраве и спорт доц. Стоян Иванов. Той припомни, че университетът подаде ръка на развитието на хандбала и баскетбола в Благоевград, и двата отбора ще играят в съответно в "А" и "А1" професионални групи. Първата среща на университетския хандбален тим вече е насрочена за 25 септември и ще се проведе в новата закрита зала с отбора на НСА.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: