Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Добри перспективи пред научноизследователските центрове и лаборатории в ЮЗУ ”Неофит Рилски”
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:15 / 11.04.2010Коментари (0)175
© Blagoevgrad24.bg
На този етап 26 са научните центрове, лаборатории и семинари в ЮЗУ "Неофит Рилски", които чрез своята научноизследователска дейност формират образа на институцията в академичната общност на страната. Това съобщи зам. ректорът по научноизследователска дейност и кадрово развитие проф. дпн Кирил Костов, малко преди работа на звената да бъде разгледана в Академичния съвет, във връзка с международния одит в университета. Според него особена похвала за постигнатите резултати през миналата година заслужава Международният университетски семинар за балканистични проучвания и  специализации, чиято ежегодна програма "Зимни балкански срещи" включва студентска научна конференция, международна балканистична кръгла маса, курс по български език и култура за чужденци; курс по историческа антропология.

Адмирации заслужава дейността на такива звена като Центъра за продължаващо обучение по педагогика, Университетския център за изследване на заекването, Научноизследователската лаборатория по химия на природните вещества, Лабораторията по дидактика, психология и управление на висшето образование и др.

Ще подчертая, че научно изследователската дейност на Лабораторията за електронно обучение към ПМФ, а и цялостното й оборудване, се финансира само от национални проекти, каза проф. Костов. Според него солидно е присъствието с проекти и публикационна дейност на Слънчев енергиен център и на Лаборатория по физиология и анатомия.

Пак по проект пък за нуждите на Центъра за функцианални изследвания в спорта и кинезитерапията в новата закрита спортна зала на ЮЗУ "Неофит Рилски" бе доставена и инсталирана система за оценка на функционалните възможности на спортисти от различни дисциплини и за изграждане на адекватни тренировъчни програми.

В заключение може да се отбележи, че реална научноизследователска и учебно-методическа дейност развиват онези научни центрове и лаборатории, които са оборудвани със специализирана апаратура, предназначена за техните нужди. Наличието на подобно оборудване, наред с капацитета на преподавателите, е важно условие, но без изграждането на научна инфраструктура, за което през последните години ректорското ръководство полага особени грижи, е невъзможна  бъдещата ползотворна научноизследователската работа, заложена като основна в стратегията за развитие на ЮЗУ "Неофит Рилски", е мнението на зам. ректора по научноизследователска дейност и кадрово развитие проф. дпн. Кирил Костов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: