Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Ексмитничарят М. Митовски уличен за лихвар, за 5 години налива в джоба си 700 000 лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 26.10.2011Коментари (0)242
От 3 до 5 години затвор и конфискация на една втора от имуществото грозят бившия инспектор, нашумял като постоянен "контингент" на Съдебната палата в Благоевград, съобщава в. "Струма".

Икономическа полиция към ОД на МВР - Благоевград даде на прокурор бившия митничар Методи Митовски за незаконна лихварска дейност. Според разследването на дознателите за период от 5 години бившият митнически служител, чието име нашумя преди години като чест гост на Съдебната палата в Благоевград, е получил от лихви и договорни ипотеки близо 700 000 лв.

41-годишният Методи Митовски е привлечен в качеството на обвиняем, че без съответното разрешение по чл. 1, ал. 1 и ал. 4, т. 1 от Закона за банките, и чл. 13, ал. 1 от Закона за кредитните институции е извършвал сделки - отпускал парични заеми на различни граждани срещу договорни ипотеки върху недвижими имоти в негова полза. Иначе казано, в продължение на няколко години Митовски упражнявал незаконна лихварска дейност.

Материалите от приключилото досъдебно производство са предадени в Окръжна прокуратура - Благоевград с мнение за търсене на наказателна отговорност по чл. 252, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс. Ако държавното обвинение предаде на съд ексмитничаря и докаже вината му, го грози наказание лишаване от свобода от 3 до 5 години и конфискация до една втора от имуществото му.

Неотдавна от лихварската дейност на Митовски пропищя популярният благоевградчанин Любомир Георгиев-Шайката. Той беше осъден да плати на ексмитничаря 102 260 евро, след като взел парите от Митовски на 29 август 2008 година срещу договор за заем с учредена ипотека, заверен пред нотариус Искра Кутева. Още тогава изникна въпросът откъде има един митничар толкова голяма сума, която да бъде предоставена като кредит.

Сред познатите си Методи Митовски се слави като педант по отношение на облеклото си. Освен че ходи винаги облечен в скъпи маркови дрехи, наскоро той събра погледите на хората с обувки от крокодилска кожа.

Митовски беше уволнен от митницата, впоследствие възстановен от съда на длъжността си "митнически инспектор", след което пак беше освободен. Срещу него имаше дело за съставяне на документ с невярно съдържание за внос на БМВ в качеството му на служител на митницата. През 2007 година той бе осъден от съдия Таня Андонова на 1 година условно.

Скандал предизвика тогава поведението на Митовски по време на съдебно заседание, който в съдебна зала обвини прокурор Евгения Стоянова в участие в мафиотска структура и корупционни схеми. Освен това бе категоричен, че прокурорката има тенденциозно отношение към него. По повод обидата срещу магистрата получи 1 година и 8 месеца условно за обида на длъжностно лице. Впоследствие обаче бе оправдан от по-горна инстанция.

През май тази година Методи Митовски осъди на 10 500 лв. обезщетение за неимуществени вреди прокуратурата на Република България, представлявана от главния прокурор Борис Велчев, и Благоевградския окръжен съд, председателстван от съдия Катя Бельова. През лятото на тази година заведе друго дело за неимуществени вреди, но този път освен срещу Главна прокуратура и срещу Районен съд - Благоевград, представляван от съдия Екатерина Николова. Искът срещу двете институции е за 10 000 лв., а делото е по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Магистратите от Районния съд обаче си направиха самоотвод предвид факта, че трябва да гледат дело срещу собствения съд, и прехвърлиха казуса на колегите си в Сандански.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: