Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Експерт по сигурността: България ще се превърне в ключова страна за Австрия
©
Основната пречка за пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген е Австрия. Тази седмица там предстои да се проведат парламентарни избори и какво ще се случи с двете страни по отношение на Шенген зависи от това какво правителство ще се състави. Това каза експертът по сигурност Тихомир Безлов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Националистичната крайнодясна Партия на свободата остава водеща с около 28%, въпреки известен спад в подкрепата за нея. На второ място е Народната партия на сегашния канцлер, която е против пълноправното влизане на двете страни в Шенгенското пространство. "С тези избори ситуацията според мен ще бъде благоприятна за България, защото Народната партия вече няма да е под натиск от Партията на свободата и вероятно ще може да си позволи по-нормална политика по отношение на България и Румъния. Още повече че натискът към Австрия ще продължи. И като имате предвид, че и България, и Румъния могат да претендират, че бежанският поток към Австрия рязко е намалял благодарение на значимите усилия на България, имаме своите аргументи“, смята Безлов.

Позицията на Европейската комисия за приемането на двете страни в Шенген е ясна – и двете изпълняват критериите. "Нидерландия също промени позицията си. Ние харчим значими средства за поддържане на границата си с Турция. Увеличихме броя на граничните полицаи с около 15-20% в рамките на последните три-четири години – това са значими бюджетни разходи. Освен това поддържаме т.нар. интегрирана система зелена граница, която също е много скъпа. Тя е изградена с европейски средства, но поддръжката й е достатъчно скъпа. Ние сме една от страните на границите на Европейския съюз, които отделят значими средства от бюджета си, за да подкрепяме европейската граница“, подчерта Тихомир Безлов.

България разполага със силен инструмент за влияние върху Австрия за вдигане на ветото, който според експерта по сигурност много скоро ще може да използва. "В края на 2024 г. изтича договорът за пренос на руски газ през Украйна и Киев твърди, че няма да го поднови. Това означава, че Австрия ще остане без много важен източник на природен газ. Една от възможностите е австрийската страна да използва българското трасе за пренос на газ от Турция. Може би ще й се наложи да внася и втечнен газ, така че България ще се превърне в ключова страна за Австрия“, обясни Безлов.

Ангажиментите на Румъния по охраната на източните граници на Общността са изключително големи заради войната в Украйна. "Външнополитическото й влияние е значимо и това тежи. Румъния започна да говори за някакви икономически мерки като форма на натиск върху Австрия – те хич не са приятни за Австрия, изхождайки от големите им планове за добив на газ и нефт в Черно море“, допълни експертът по сигурност.

Още по темата: общо новини по темата: 508
24.09.2024 »
20.09.2024 »
06.09.2024 »
31.08.2024 »
22.07.2024 »
11.07.2024 »
предишна страница [ 1/85 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: