Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Голям проблем зее в доболничната помощ в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:02 / 09.07.2024Коментари (0)1074
©
Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората. Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.  

Историята на тази внушителна сграда започва през 1985 година, когато в Благоевград се построява нова обединена районна поликлиника с десетки лекарски кабинети, лаборатории, център за спешна медицинска помощ и отделение по образна диагностика, разполагащо с първия за региона компютърен томограф.

Основната функция на поликлиниката е да осигурява висококачествена спешна и доболнична помощ. След реформите в здравеопазването в годините на демокрацията в сградата вече има частни кабинети на общопрактикуващи лекари, медицински центрове на лекари-специалисти - общински и частни, като държавната болница си запазва голям дял от собствеността в сградата - лаборатории и рентгеновото отделение. Това раздробяване на собствеността през годините размива и отговорността към състоянието на голямата сграда на поликлиниката и нейното добро стопанисване. Всеки ремонтира или не собствената си част.

От години д-р Тони Даскалов, управител на Медицински център 1, собственост на община Благоевград, алармира за задълбочаващия се проблем, но без резултат.

"Близо 1/5 от целия сграден фонд са закупени кабинетите. Когато са много собствениците, стават все по-трудни нещата. Тази сграда е на 40 години, доста неща имат нужда да се ремонтират, особено когато говорим за топлоизолация. Става въпрос за много пари. Когато опрем до там да се дават пари, колкото и да са ни добри взаимоотношенията все пак има заден ход. За съжаление, общите части са най-зле. Отвън сградата е опасна". 

Проблемът със състоянието на поликлиниката и многото собственици в сградата е обсъден и с ръководството на общината:

"Говорил съм с общинска администрация и с кмета. Срещам разбиране, но са тежки нещата. Такава сграда трябва да се пипне с доста пари".

"Господ ни пази, че нещо лошо не се е случило, но той няма да ни пази постоянно. Трябва нещо да предприемем", казва пред БНР д-р Даскалов. 

Местната власт в Благоевград търси варианти за финансиране на спешно необходимия ремонт на сградата на поликлиниката, но заради огромните финансови дългове тази година той не е включен в програмата за капиталови разходи. Въпреки това се ремонтираха стълбите към сградата, направиха се рампи за пациенти със специални потребности, поставиха се парапети. 

Има ли шанс да се случи и големият ремонт? Боряна Шалявска, заместник-кмет по хуманитарните дейности, посочи, че се търсят варианти за намиране на финансиране:

"В рамките на тази година този проблем не беше включен в капиталовата програма. Надявам се, че следващата година ще успеем да го включим след обстоен анализ точно какви ремонти е необходимо да се направят, кои са най-наложителните неща".

Винаги, когато има частна и общинска собственост, очакванията са към общината, но всички носим отговорност към това, което ползваме, подчерта Шалявска.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: