Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Голяма новина за Благоевград и бившата цигарена фабрика!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:11 / 05.10.2024Коментари (0)202
© Фокус
В деня, в който Благоевград отбелязва 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая и цяла Пиринска Македония, кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, представители на Българската банка за развитие, областният управител на Благоевград Георги Динев и председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, дадоха пресконференция, на която представиха възможностите за привличане на инвеститори в региона, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Домакинът Методи Байкушев каза, че с тази пресконференция присъстващите искат да заявят общата воля, която има държавата, Община Благоевград в лицето на администрацията, Общински съвет – Благоевград, Областна администрация и Българската банка за развитие, за намирането на устойчиво решения, което да доведе до повече качествени работни места в Благоевград.

"Конкретният повод да влезем в контакт преди няколко седмици беше връщането на имотите на бившата цигарена фабрика, най-общо казано, в патримониума на държавата и конкретно в Българска банка за развитие, което отваря възможности да намерим едни добри решения за бъдещето на Благоевград. Изключително се радвам, че сигнала, който подадохме до Българската банка за развитие, веднага беше посрещнат с голям ентусиазъм, както от банката, така и от министър Карадимов. Влязохме много бързо в дискусия, относно това какви са възможностите, които заедно можем да потърсим, да създадем и да предложим на потенциални инвеститори и работодатели в община Благоевград“, обясни кметът Методи Байкушев.

Той отбеляза, че по-рано днес цялата делегация е била на посещение в бившата цигарена фабрика, за да разгледат помещенията и мощностите. Общото впечатление на всички е, че имотът и сградите са в задоволително състояние и способни в разумен срок да приемат евентуални нови бизнеси и работодатели.

"Заедно търсим възможностите. Те са в широк спектър, като държавата, на база разговорите ни, вече изследва възможностите, включително с качествени консултации – как да походим стратегически, а не на парче, така че да осигурим едно бъдеще, както за Община Благоевград, така и за цялата област. Община Благоевград е столицата на Благоевградска област. 300 хил. души живеят в нашата област. Ние сме притегателен център не само за работа, но и за образование, както и за хората, които се занимават с наука, култура, изкуство. Тези изключително ключови имоти трябва да бъдат реализирани по най-добрия начин, така че да дадем бъдеще на нашата област. Благоевград е регионален център, включително за цяла Югозападна България“, категоричен беше градоначалникът.

Министър Росен Карадимов също взе думата, като поздрави благоевградчани по повод днешния празник. "Щастлив съм, че в този ден може да сме тук. Веднага приех поканата на кмета да съчетаем работното посещение с отбелязване на тържествата, за което благодаря“, отбеляза той.

Министърът на иновациите и растежа каза, че реиндустриализацията на България е изведена като водещ приоритет. В новата стратегия на Българската банка за развитие, интервенирането в процеса на реиндустриализацията на България е ключов елемент и ключов приоритет, при това разработен от седем ключови министерства, които са работили приоритетите, в които банката трябва да влезе със съответните финансови ресурси.

"Днес съм тук пред вас и в качеството си на едноличен собственик на капитала на Българската банка за развитие, принципал на Българската банка за развитие. Но помолих и благодаря на колегите – с мен са Деляна Иванова, която е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и Илия Караниколов – изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Пред вас е цялата вертикала – от представителството на държавата до висшия мениджмънт на банката и това е благодарение на бързата, адекватна и много точна реакция на кмета Байкушев, който веднага ни подаде адекватните сигнали за проявен инвеститорски интерес по отношение на бившата цигарена фабрика“, отбеляза министър Карадимов.

Той посочи, че когато реиндустриализацията е водеща политика на министерството, което ръководи, както и на Българската банка за развитие, то съвсем естествено е да се търси реализация на активи, които са придобили.

"Понеже сме държавна, а не частна банка, тук водещият мотив е и сумарния ефект, който трябва да се получи в резултат реализацията на тези активи. Затова нашето твърдо убеждение на работната среща, която проведохме и с участието на председателя на Общинския съвет, кмет, областния управител е, че ние трябва да търсим съвместния алгоритъм, така че да постигнем пазарния ефект, съчетан със социалния ефект, работните места, привличането на инвестиции и изобщо превръщането на този актив във водещ индустриален център за града. И понеже това е не само бизнес, но и политика, затова синхронът между общината, между кмета, между областния управител като представител на държавата, висшия мениджмънт на банката и Министерството, е ключов от гледна точка постигането на резултата. Това, което мога да кажа е, че при равни други условия, абсолютен приоритет при реализацията на тези активи ще имат интересите на Община Благоевград от гледна точка на инвестиции и на работни места“, обясни министър Карадимов.

От думите му стана ясно, че съоръженията в бившата цигарена фабрика в Благоевград са уникални. Там вече има изграден Индустриален парк с цялата необходима инфраструктура, с изключително сериозни сгради и прочие.

"Така, че се опитваме един проблем, който е бил за Българската банка за развитие, да се превърне в един позитив, който може да бъде и за банката, и за общината, и за областта като цяло“, отбеляза министърът.

Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, също поздрави жителите на Благоевград по повод днешния празник. Той добави, че Българската банка за развитие е единствената държавна банка, която съвсем наскоро е чествала 25 години от създаването си. С приемането на новата стратегия на банката от Министерски съвет, тя се превръща в доверения партньор на държавата в подпомагането на различните национални сектори, един от които е регионалните дисбаланси.

"На работната среща, която имахме сутринта и проведохме заедно с всички на масата, разгледахме различни възможности за инвестиции, с участието и на общината, така щото да се намери най-доброто решение за жителите на Благоевград, с което да допринесем за развитието и за влизането на голям инвеститор, развитие на иновации, създаването на нови работни места. В това отношение мога да Ви уверя, че банката ще продължи да работи в тясно сътрудничество с местната власт, включително и с подкрепата на принципала по отношение на реализацията на най-подходящата и добра инвестиция за жителите на Благоевград“, допълни той.

На въпрос, свързан с това какво се очаква да се случи със сградата на бившата цигарена фабрика и кога точно, кметът Методи Байкушев заяви следното:

"Краткият отговор е, че ще се случат хубави неща, възможно най-скоро. Дългият отговор е, че вече ще се случва нещо, тъй като до момента нямахме перспектива. В момента вече има перспектива и много ясна воля. За да стане едно нещо, преди всичко трябва да има желание. Затова заставаме в този състав тук, за да покажем, че единственият интерес, който ни води, е интереса за индустриализация, за устойчиви решения, за работни места, за развитие на нашия регион с тези ключови активи. Това е задачата. По-важното е решението, което ще намерим - колко дълго ще носи позитив за региона и за Община Благоевград. А дали ще се забави с няколко месеца, дори с година, не е толкова решаващо, защото ние и в момента имаме конкретни инвестиционни намерения, които са заявени, конкретни чуждестранни инвеститори, които вече имат заводи в България и искат да отворят следващи. Ще проведем разговори и с тях. Обявявайки това, включително публично, ние искаме да кажем, че имаме един страхотен актив, той е готов и може да се ползва веднага за откриването на работни места и за производство, но ще търсим най-доброто за държавата, за общината, за региона“, категоричен беше Методи Байкушев.

По време на пресконференцията стана ясно, че площта на бившата цигарена фабрика е малко над 60 дка, застроената площ е около 25 дка, като тя е пригодена за производство и много бързо могат да бъдат вкарани съответните поточни линии. В доста добро състояние се намират сградите, сухи са, няма съществени течове и т.н. Включително сградите, които са с етажност, разполгат с работещи асансьори.

"Така, че имаме ценен актив, който е в ръцете на държавата и държава, банка и община ще работят заедно, за да го превърнат в капитал за Благоевград“, добави Байкушев.

Министър Карадимов беше попитан – срещу каква сума е заложено акционерното дружество и разумна ли е тя, така че да не прогони инвеститорите. Той от своя страна заяви, че няма да говори за конкретни суми, тъй като това не би било коректно от гледна точка на преговорите, които тепърва ще трябва да се водят с инвеститори.

"Всичко, което е полезно за хората, за индустриализацията, за разкриване на работни места, е разумно. Всичко. Искам да ви кажа, че министерството оперира програма по Индустриалните паркове, по която грантова схема, безвъзмездна помощ е била раздадена в рамките на 212 млн. лв. С тези 212 млн. лв. ще бъдат изградени 11 индустриални паркове в страната, което означава, че стойността на един индустриален парк, само да изградиш инфраструктурата, не говоря за сгради, халета, складове и т.н., за един е от порядъка на 30-40 млн. лв., които се дават по европейски програми. Това, което днес видяхме тук – то е изградено, то е направено, тя е готова. Би било управленско престъпление на национално, на областно и на местно ниво – това нещо да не бъде вкарано в оборот. Банката е банка, за да защити максимално интереса си, но има най-различни форми, в които това може да се случи. Аз не искам да слагаме каруцата преди коня. Има време. Бъдете сигурни, че ще се намери най-разумното решение на въпроса“, коментира той.

Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, пък обясни, че разглеждайки базата, която е разположена близо до магистрала, с вътре изградена топлоцентрала, с газ, с изградена жп мрежа, която достъпва и е собственост на предприятието – това е един комплекс, който има възможност да генерира голям инвеститорски интерес.

"Ние имаме голям интерес и запитвания, г-н Карадимов спомена една малка част. Интересът за изграждане на индустриални паркове в България е много по-голям от тези 11, които се реализират с европейско финансиране. Не случайно министерството, няма да си позволя да говоря от тяхно име, но се правят големи усилия в тази посока - да подготви държавата възможността за създаването на нови такива паркове. Мога да ви кажа, че няма индустриален парк в България, който да не е просъществувал и да не се е развил“, отбеляза той.

Деляна Иванова добави, че когато един инвеститор, местен или чужд, иска да стартира бизнес, то важен фактор за него е времето – кога ще може да стартира.

"Ако той се срещне с една зелена поляна, която тепърва трябва да минава всякакви планове, регулации и т.н., минималният срок, за да построи хале, е две години. В случая имаме актив с изградени абсолютно всички комуникации. Халета, които отговарят на всички производствени стандарти, транспортна свързаност, която е изключително желана, така че смятам, че потенциала, който дава тази локация, отделно, че е в града, отделно че в града има и два университета, които осигуряват работна ръка, правят така че да има всички предпоставки за правилната и добра реализация на актива с много позитиви и работни места, за гражданите на Благоевград и за областта. Ще отделим нужното, не твърде дълго, за да направим правилния анализ и да имаме отилизация на цялата площ, която не е малка в комуникация с местата власт, за да намерим най-доброто решение за този актив“, подчерта тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: