Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Гражданско сдружение ЕКИП: ВиК-Благоевград се опита да източи 1 800 000 лв. от хазната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:26 / 13.05.2011Коментари (0)546
© Blagoevgrad24.bg
От Гражданско сдружение ЕКИП алармират и подават трети сигнал за нередности на ВиК-Благоевград. Третият поред е свързан с конкретния повод за спиране процедура на благоевградското ВиК от Агенцията за обществени поръчки. Сигналът изпратен до медиите от Гражданско сдружение ЕКИП, Blagoevgrad24.bg публикува без промени и съкращения: 

Агенцията за обществени поръчки спря криминалната процедура, чрез която "Водоснабдяване и канализация" - Благоевград се опита да източи 1 800 000 лв. от държавната хазна и джоба на благоевградчани в полза на частна фирма, която да прави ремонтите на ВиК мрежата на територията на Благоевград, Разлог и Гоце Делчев.

Мотивите за прекратяване на процедурата бяха качени на 5 май 2011 г. в сайта на Агенцията. Те гласят, че директорът на дружеството Божидар Спасов е допуснал съществени грешки в обявлението за откриване на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена:

- като прогнозна стойност той е посочил сумата 1 800 000 лв., а съгласно изискванията, посочени в доклада за необходимостта от стартиране на процедурата, прогнозната стойност следва да бъде 480 000 лв.;

- в обявлението като срок на договора е посочен 18 месеца, а съгласно изискванията, посочени в доклада за необходимостта от стартиране на процедурата, срокът на договора следва да бъде 12 месеца;

- като критерии за оценка на офертите е посочен "най-ниска цена", а съгласно изискванията, посочени в доклада за необходимостта от стартиране на процедурата, критерият за оценка на офертите следва да бъде "икономически най-изгодна оферта" .
Безпрецедентното съобщение за прекратяване на конкурс за малка обществена поръчка се появи само 2 дни, след като благоевградското Гражданско сдружение ЕКИП, председателствано от общинския съветник Владимир Елезов, алармира медиите за подготвяното от Спасов криминално деяние да хвърли огромната сума от 1,8 млн. лв. в ръцете на частна фирма, която да му свърши работата. Остава висящ въпросът не е ли редно прокуратурата да се самосезира за допуснатите от монополното дружество ВиК-Благоевград "технически грешки" - завишаване на прогнозната стойност близо 4 пъти - от 480 000 лв. на 1 800 000 лв., удължаване срока на договор с евентуалния победител с 6 месеца и т. Н.


За неправомерните действия на директора на ВиК Божидар Спасов ГС ЕКИП сигнализира още в началото на тази година, когато Спасов за пръв път сключи договор с благоевградската частна фирма "Аври пласт" ЕООД за поддръжка на мрежата в община Белица. Стойността на договора беше 430 000 лв. След огласеното от ЕКИП притеснение, че ВиК вероятно възнамерява да уволни собствените си работници, за да даде работа на приятел на Спасов, както и че това неминуемо ще се отрази на цената на питейната вода в Благоевградска област, назначеният от ГЕРБ управител на ВиК даде един неадекватен и пълен с обидни квалификации отговор, в който между другото се промъкна признанието, че възнамерява да разпродаде техниката на фирмата. На въпроса случайно ли управителят на "Аври пласт" е лицето Вангел Аврионов, който заедно със Спасов бе спонсор на ГЕРБ-Благоевград на парламентарните избори през 2009 г., ВиК-началникът отговори клиширано, че Аврионов бил "спечелил конкурса". Не стана ясно имало ли е други фирми-кандидати да ремонтират ВиК-мрежата в Белица, и ако случайно е имало - с какво офертата на Аврионов е била по-добра от тяхната.

От ноември 2010 г. ВиК-Благоевград е единственото държавно дружество в страната, което няма право да върши работата, за която е създадено - да поддържа водопровода и канализацията на територията на съответната област. Божидар Спасов успя да постигне този парадокс, след като не плати минималния задължителен годишен членски внос на Камарата на строителите в България и така самоизключи ВиК от списъка на фирмите, които могат да се занимават със строително-ремонтни дейности.   







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: