Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Хирурзи от Пиринско отстраниха по безкръвен път апендикса на студентка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:45 / 04.05.2010Коментари (0)253
© Blagoevgrad24.bg
За първи път в Пиринско благоевградски хирурзи извършиха лапароскопска апендектомия /безкръвно премахване на апендикса/. Високотехнологичната операция бе извършена вчера на 21-годишната студентка от ЮЗУ "Неофит Рилски" Ася Гальова, която е второкурсник в Стопанския факултет. Пациентката е приета завчера вечерта по спешност в хирургия на благоевградската болница с възпаление на апендикса. Свикан е екип от хирурзите доц. д-р Димитър Недин, д-р Димитър Димитров и д-р Росен Михалков и анестезиолог д-р Любомир Димитров за осъществяване на ендоскопската операция.

След интервенцията студентката се възстановява бързо, на крака бе след часове, разхождаше се и се хранеше нормално и е готова за изписване.

Ето какво обясни завеждащият хирургично отделение доц. д-р Д. Недин: За първи път в Благоевградска област се извършва лапароскопска апендектомия, добила популярност като "безкръвна" операция, тя е съвременен метод за лечение на острия апендикс, което може да се приложи при определени случаи. При тази безкръвна операция хирургът работи през три малки разреза около 10 мм в коремната кухина. През единия, непосредствено над пъпа, се вкарва оптика и на монитор се наблюдава неколкократно увеличениете образи на коремните органи. През другите два отвора се вкарват специални инструменти, с които се осъществява апендектомията /премахването на апендикса/. Предимствата пред отворената операция са: избягване на травматизиращ разрез и слабо изразената следоперативна болка, по-бързо възстановяване на чревната функция и връщане към нормална активност, добър козметичен ефект, къс болничен престой до 2-3 дни. Лапароскопията позволява по-добра визуализация на цялата коремна кухина, по-добро почистване и поставяне на дреновете под визуален контрол. Лапароскопската операция има много предимства, но в някои случий може да се окаже и неприложима. Например при пациенти с напреднало възпаление в областта на основата на апендикса, широко разпространение на инфекция с наличие на абсцеси и други. Решението е индивидуално, важно е пациентът да разпознае ранните признаци на възможните усложнения и да потърси своевременно медицинска помощ.

Началникът на операционния блок в МБАЛ - Благоевград д-р Димитър Димитров обясни: За една година при нас лапароскопските операции се превърнаха в основен метод на лечение и намират все по-голямо приложение в коремната хирургия, като се обхващат все повече хирургични заболявания. Наличната апаратура позволява разширяване на количеството и видовете на безкръвните операции. За година са извършени над 100 операции при жлъчнокаменната болест /лапароскопска холистектомия/, лапароскопско лечение на заболявания на яйчниците, премахване на матка. Следващата крачка е безкръвно оперативното лечение на стомах, тънки и дебели черва, далак, задстомашна жлеза и бъбреци.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: