Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Идеята за модернизиране на автогарата в Благоевград беше "поставена на трупчета"
Автор: Ливия Кукова 13:30 / 31.05.2024Коментари (0)1188
© Blagoevgrad24.bg
Илюстративна снимка
Общинските съветници в Благоевград отказаха да продадат земята под автогарата на известния благоевградски бизнесмен и почетен гражданин на Общината Марио Богданов, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Марио Богданов, който е роден, живее и от години прави бизнес в Благоевград, заяви от парламентарната трибуна, че точката е важна не за него като човек и бизнесмен или за "Пътнически превози“, а за жителите и гостите на областния град.

"От далечната 1992 – 1993 година започнах този бизнес. С няколко колеги сме започнали с 1 – 2 автобуса под наем, а сега имаме по над 70 собствени автобуса и сграда, която е част от автогарата. През 2022 година придобихме "Пътнически превози“ ООД – това е бившото държавно предприятие. Има няколко акта за държавна собственост, след това деактуване и цяла поредица от документация, която касае прехвърлянето на автогарата като сграда в активите на "Пътнически превози“. За мен не е ясно защо земята остава като държавна собственост, а след това при недеактуването остава общинска. Въпросът сега е такъв – не знам колко от вас използват градски и междуградски транспорт, не знам колко от вас са били на автогарата през последните 2 -3 години, не знам колко си спомнят какво беше състоянието ѝ. За тези 3 години в самата автогара, понеже е наша собственост, вложихме над 800 хил. лв. в подмяна на дограма, нова климатична инсталация, фотоволтаици и ред други неща“, добави още той.

Богданов допълни, че автогарата в Благоевград е втора категория, като съвременните изисквания на транспорта казват, че тя не е добра автогара, каквато е била преди около 15 години.

"Като собственик на земята Община Благоевград трябва да съблюдава за спазване на изкискванията за това какво трябва да има на автогарата. Аз помня доста и не си спомням през последните 30 години общината да се е погрижила за своята част. Няма положена една количка асфалт от страна на общината. Вечерно време това пространство не касаещо автогарата е "тъмна Индия“. Това място е разграден двор. Хората, които отиват към Промишлената зона минават пред автобусите, зад автобусите. Има няколко случая на блъснати хора“, посочи той.

Бизнесменът от Благоевград изтъкна, че автогарата има и друг проблем заради втората категория, а именно че на нея не могат да спират международните превози. Той обясни, че в момента те използват спирките на градския транспорт, което е сериозен проблем и нарушение от страна на Община Благоевград.

Богданов обърна внимание и на това, че половината от автобусите от републиканската транспортна схема също не влизат в автогарата, което отново е проблем и отговорност на Община Благоевград.

"Предлагам решение, което Вие или ще приемете, или не. В единия случай ще ми спестите пари, в другия случай ще трябва да дадете решение. Трябва да кажете как общината да си изпълни задълженията и да минем от втора в първа категория. По оферти това ще струва минимум 1 млн. лв.“, коментира Богданов, допълвайки, че има и и трети вариант – общината да закупи автогарата и така да се ликвидира съсобствеността.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев също взе отношение по темата като каза, че не е равнодушен към това предложение и че лично той подкрепя предложението за продажба на земята под автогарата на частния инвеститор.

"Аз съм човек, който вярва в това, че пазарът има своята сила и може да решава проблемите на хората. Благоевград е много специфичен в това отношение. Благодарение на структура на градския транспорт, която е създадена преди аз да встъпя в длъжност, до едно неудачно решение на Община Благоевград, общината е харчила 0 лева за превоз на пътници. Има общини, които харчат до 30 % от приходите си за транспорт. При нас е дадена възможност на частната инициатива и ние сега не харчим пари за това. Представете си да даваме тези 30 %, ние 10 % не може да даваме“, категоричен бе той.

Байкушев добави, че по закон Община Благоевград няма задължение да създава, да поддържа и да прави бизнес с автогара. По думите му Община Благоевград няма автогара, тя притежава само земята под нея, така, както притежава и земята под много частни сгради в Благоевград. Според кметът на Благоевград това е бизнес, който е много трудно да се развива от Общината.

"Автогарата като бизнес сам по себе си не е печеливш, съответно няма кой да го издържа. Затова по всички малки населени места автогарите са затворени, защото няма автобуси. Реално единственият ни шанс да запазим работеща автогара е да дадем възможност на частния бизнес, който доказано се занимава с това, да я развие“, уточни кметът на Благоевград.

Общинският съветник Димитър Урдев, който се обяви против предложението за продажба на земята под автогарата коментира, че не разбира защо на втора поредна сесия Общински съвет се опитва да реши един такъв въпрос по незаконен начин.

В крайна сметка предложението не бе прието, тъй като "За“ гласуваха 21 от общинските съветници, 3-ма бяха против, и 3-ма гласуваха с "Въздържал се“. Други четирима общински съветника си направиха отвод заради конфликт на интереси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
Лека атлетика - подготовка и състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: