Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Има ли как да се реши големият проблем с паркирането в Благоевград?
Автор: Ливия Кукова 11:47 / 19.06.2024Коментари (0)1150
© Blagoevgrad24.bg
Илюстративна снимка
По предложение на кмета Методи Байкушев стартира процедура за изграждане на четири паркинга в центъра на Благоевград, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. На днешното извънредно заседание на Общински съвет – Благоевград местните парламентаристи имаха възможността да разгледат, както и да гласуват по внесеното предложение от общинския кмет за изработване на Подробен устройствен план за изграждане на четири паркинга в Централна градска част на Благоевград. Целта на кметския екип е да бъде решен дългосрочно проблемът с паркирането на моторни превозни средства в областния център.

Според предложението на кмета три от паркингите ще бъдат подземни и ще са ситуирани под площадното пространство между Американски университет и хотел "Ален мак", под площад "Македония" и в района между Административен и Окръжен съд – Благоевград. Възможно е строителството им да бъде финансирано от държавния бюджет или по Европейски проекти.

Паркингът под площад "Македония" е част от проектна идея за реконструкция и обновяване на площадното пространство, с която Общината кандидатства пред МРРБ за финансиране по Оперативна програма "Развитие на регионите".

Част от проект "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Съдебна палата – Благоевград, реконструкция обновяване на пространството между Съдебната палата и Административен съд" е и паркингът в посочения район, за който Община Благоевград е подала проектна идея по програма "Развитие на регионите".

Предвижда се четвъртият паркинг да е многоетажен и да бъде изграден в района на старата автогара (при "Кончето"). За проектирането му има одобрено финансиране от държавния бюджет в размер на 150 000 лева. След изграждането на паркингите ще бъдат възстановени зелените и тротоарните площи.

Предложенията на кмета и неговият екип получиха подкрепата на общинските съветници, което означава, че предстои да бъде изработен Подробен устройствен план за всяко от тях, ще бъдат проведени обществени обсъждания. След приемането на ПУП предстои проектиране и възлагане на строителство, при осигурено финансиране.

В хода на дебатите, провели се в залата на местния парламент, общинският съветник Гергана Муртова предложи да се помисли за вариант – как четирите паркинга да бъдат превърнати в многофункционални зони.

"В цяла Европа, а и в цял свят, паркингите конкретно са едно многофункционално пространство. Избягват се архитектури, в които просто се изграждат едни празни кубове, които имат 30 – 40 % заетост, защото масово вечерта не се използват или много зависи от натовареността на града. Дори конкретно в Благоевград знаем, че паркингът на Кончето изобщо не е натоварен. Единственият паркинг, който е натоварен, е този на "Антим“ 1. Нека помислим при изграждането на тези паркинги – как те могат да бъдат съчетани с други функционалности“, призова тя.

От своя страна кметът на Община Благоевград Методи Байкушев заяви:

"Ние имаме огромен проблем с паркирането. Като погледнете широкия център от горе ще видите, че няма игла къде да падне. Единственото място са площадите – нещо, което се прави от доста години в държави като Испания, Италия, Франция. Ние смятаме, че това е една добра идея да изследваме тези възможности. Ако това се окаже възможно и ефективно, във фазата на проектиране, ще го направим, ако ли не няма да го направим. По отношение коментара на г-жа Муртова – да, абсолютно съм съгласен. Това също ще се случи на етап проектиране на тези пространства. Но истината е, че в момента ние говорим, с изключение на паркинга на Кончето, ние говорим за подземни паркинги. Така, че там възможността за многофункционалност до някъде е ограничена“.

Кметът на Благоевград добави, че все пак всякакви идеи от това естество са "Добре дошли“.

На извънредното заседание беше разгледано и предложението на кмета Методи Байкушев за актуализация на Плана за интегрирано градско развитие на община Благоевград. В него са включени нови 24 проектни идеи с висока обществена значимост, сред които: реконструкция и обновяване на парк Ловен дом и Ботаническа градина, на паркови пространства в м. Бачиново, изработване и изпълнение на туристическа маркетингова стратегия, изграждане на нова сграда за общински жилища, устройствено планиране, реконструкция, корекция и покриване на част от ул. "Ал. Стамболийски", построяване на нова училищна сграда, обновяване на сградата на ДТ "Никола Вапцаров".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: