Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Инж. Тунев: Благоевград има нужда от язовир, който да събира вода за евентуална суша
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:43 / 25.09.2012Коментари (0)2043
© Blagoevgrad24.bg
Благоевград има нужда от язовир или някакъв водоем, в който да резервира вода за нуждите на населението при ситуация на засушаване. Това каза началникът на ВиК-Благоевград инж. Петър Тунев. Той посочи, че се търсят варианти за разрешаване на проблема с безводието. Като начало се приема идеята на кмета Атанас Камбитов за използване на язовир "Стойковци" край село Логодаж. Обмисля се и изграждането на два нови язовира. Единият е Ракочевица, за който има започнато строителство и проектиране. Другият язовир е Чакалица, който е високопланински и е на етап предпроектно проучване.

"Към настоящия момент язовир Стойковци изглежда най-привлекателен за използване. Водата от него обаче може да се използва, след като бъде пречистена. За да достигне водата от язовира до битовите абонати, идеята е да се използва съществуващата инфраструктура на "Напоителни системи" - има изградени тръбопроводи, които биха могли да се използват, като преди това обаче се направи проверка на тяхното състояние", посочи инж. Тунев.

Що се отнася до изграждането на новите два язовира началникът на ВиК каза, че язовир Ракочевица се изгражда. Започнато е строителството на довеждащите съоръжения, включително и на два тунела. Строителството на самата стена на язовира е на етап възложена работна фаза.

Според инж. Тунев като финансов ресурс изграждането на язовир Ракочевица е в пъти повече от варианта за използване на вода от язовир "Стойковци", при който е необходимо изграждането само на една пречиствателна станция.

"За използването на язовир Стойковци се разглеждат два варианта - водата да се използва само от Благоевград или да се изгради пречиствателна станция и да се обхванат и селата след Логодаж", каза инж. Тунев. Що се отнася до третия язовир - Чакалица, то изграждането му е на фаза предпроектни проучвания. Неговото предимство е това, че е високопланински и би имал сравнително чиста вода.

По думите на инж. Тунев язовирът би могъл да се изгради, но на по-късен етап, тъй като са необходими много средства. Той бе категоричен, че към днешна дата количеството вода, намиращо се във водоизточниците, е напълно достатъчно и няма опасност от въвеждането на режим в Благоевград.

Източник: Агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: