Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Искат от областния да отмени решение на ОбС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:03 / 29.10.2013Коментари (0)333
© Bulfoto
"Обществен съвет - Благоевград" изпрати сигнал до областния управител с искане да бъде отменено решение на Общинския съвет. Ето и текста на целия сигнал:

 

Уважаеми г-н Палев,

На проведената на 25.10.2013г. сесия на Общински съвет - Благоевград, общинските съветници взеха решение да закупят частен колекционерски архив, който съдържал "уникални" исторически данни за Пиринска Македония и борбата на ВМРО за освобождаване от турско робство за сумата от 50000 /петдесет хиляди/ лева. Това решение беше взето в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Благоевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, както и Закона за културното наследство.


І. Нито кметът на общината, нито който и да е общински съветник посочиха мотиви, които да обосновават включването на тази точка като неотложна в дневния ред на заседанието
"Чл.65 (1) Кметът на общината или общински съветник могат да предлагат за включване на неотложни въпроси в дневния ред след срока по чл. 63 ал. 1, ако се регистрират при звеното по чл. 29 а (2) от ЗМСМА.
(2) Причина за включване на неотложни въпроси в дневния ред може да бъде:
1. При непредвидими обстоятелства - природни бедствия, промишлени аварии със значителни щети, обществени, социални проблеми, които изискват спешно вземане на решение.
2. Предвиден със закон или с акт на Министерския съвет срок, който не позволява спазването на установената процедура." Не само, че не бяха посочени мотиви, които да изискват спешно решение, а точно обратното! Оказа се, че към въпросното предложение на кмета на община - Благоевград липсват всички задължителни документи!
ІІ. В предложението на кмета на общината се твърди, че колекцията е оценена на стойност 315000 /триста и петнадесет хиляди/ лева, като същевременно няма представена такава оценка. Обстоятелството, че кмета твърди че я е виждал НЕ може да се приеме за сериозен аргумент. Общинския съвет институция ли е или кафене?! Липсата на такава оценка, от която да става ясно кой е оценителят оценил стойността и притежава ли необходимия ценз за това е грубо нарушение на закона.
ІІІ. Липсва идентификация на описаната колекция и по-точно липсват задължителното експертно заключение от комисия, както и удостоверение, че предложената за закупуване колекция е културна ценност. (чл.96 и следващите от Закона за културното наследство)
ІV. Липсва документ, удостоверяващ правото на собственост или държане, и декларация за произхода и способа за придобиването на вещта, за да се удостовери, че лицето Атанас Пелтеков е собственик, както и неговото съгласие, ако е такъв дали ще продаде колекцията.
V. Голяма част от "уникалната" колекция е качена на снимки в интеренет, като на снимките е посочено друго лице, което е изключителен собственик. Съвсем логично излизат въпросите: какво е "уникалното" на нещо, което е общо достъпно и това води до причинно следствена връзка с предишните въпроси, тъй като законът е над всичко, независимо дали намеренията за неговото нарушаване са добри или лоши.


Всяко едно от тези основания е самостоятелно основание за отмяна на решението на Общински съвет - Благоевград, като незаконосъобразно, неправилно и необосновано, без значение каква е колекцията, какво отразява тя, както и какви са евентуалните политически претенции на ВМРО.
Предвид изложеното, с настоящия сигнал Ви призоваваме да изпълните функциите и задълженията си на областен управител, да приложите закона справедливо и да не се влияе от политически внушения, вследствие на което да отмените решението на Общински съвет - Благоевград.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: