Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Изхвърлиха заради дълг от 1300 лв. сина на екскмета Л. Причкапов - Димитър, от списъка на синдиците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:45 / 08.08.2011Коментари (0)464
Синът на благоевградския екскмет и настоящ общински съветник Лазар Причкапов - Димитър, бе изхвърлен от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производство по несъстоятелност по Търговския закон заради неплатени вноски за професионална квалификация за 3 години, съобщава в. "Струма".

Причкапов задлъжнял на Министерството на правосъдието с около 1300 лв. за периода 2008-2010 г. включително, става ясно от публикуваната в "Държавен вестник" Заповед - ЛС-04-248 на министър Маргарита Попова. Съгласно Наредба -3/27 юни 2005 размерът на годишната вноска на синдиците се равнява на 2 минимални заплати и за 2010 г. е изчислена на 480 лв. годишно.

Димитър Причкапов е адвокат в София и сумата едва ли представлява финансово бреме за него. Въпреки това обаче и независимо че през 2009 и 2010 г. Министерството на правосъдието му пратило 2 покани да заплати доброволно вноските си, той не го направил.

Според заповедта на министър Попова "налице е трайно неизпълнение на задължение на синдика, което съставлява самостоятелно основание за изключване от списъка по чл. 655, ал. 1, т. 7 от Търговския закон".

Процедурно Причкапов може да оспори заповедта на министър Попова пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от получаването й.

В България синдиците са няколкостотин. Изискването към кандидатите да влязат в списъка на лицата, одобрени от Министерството на правосъдието, е икономическо или юридическо образование и най-малко 3 г. стаж по специалността.

Пречките са значително повече - кандидатът не трябва да е осъждан или поставян под запрещение, не трябва да е кредитор по несъстоятелността, не трябва да се намира в никакви роднински връзки с длъжника и т.н. Синдикът е изпълнителен и представителен орган по несъстоятелността, той се разпорежда с имуществото на длъжника, издирва кредиторите му, предлага план за оздравяване на закъсалото предприятие и др.

Напливът към списъка е доста голям, защото минималната месечна заплата, която получава един синдик на обявено в ликвидация дружество, е 6 минимални за страната заплати.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
България и Войната в Украйна
Хороскоп за деня
Ла Лига сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: