Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Какво каза кметът за бюджет 2010 и чуха ли го?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:19 / 16.02.2010Коментари (0)569
© Blagoevgrad24.bg
По повод дебатите и споровете около бюджет 2010 на община Благоевград, кметът Костадин Паскалев изпрати писмо до медиите, което Blagoevgrad24.bg публикува без промени и съкращения:

В последните седмици станахме свидетели на медийно активизиране на общински съветници от ГЕРБ и сателитната им групичка от съветници на Д. Урдев и Р. Тасков. Целта - да се оправдае не приемането на бюджета за 2010 г.
Ударна групичка сипе неподплатени с факти обвинения, лепи етикети и прави оценки без поне малко да се съобразява с реалността.
Вече е ясно и на слепите, че бюджета на Общината за 2010 година няма да бъде подкрепен от управляващото мнозинство на тройната коалиция, при това без аргументи. Няма аргументи, защото на всички заседания на комисиите на Общинския съвет бяха зададени множество от въпроси с образователна цел. На господата Миленков, Ризов и Роячки бе отговорено в срок от 24 часа, но на заседанията на комисиите не последваха коментари, за оценките на отговорите разбрах от медиите.
Ясна е вече и позицията на тези съветници:"Много са приходите. Разходите не са правилно разпределени. Усвояването на средствата по бюджета за миналата година не е законосъобразно". Пак без аргументи.
Използвам тази форма на разясняване на позицията си по бюджета защото съветниците от тройната коалиция нямаха уши да чуят, а гражданите имат право да знаят.
Проекта на бюджет за 2010 г. е реален и изпълним. Много напрегнат, но при добра организация напълно постижим в кризисната ситуация, в която се намира страната ни.
Средствата в бюджета за образование са достатъчни, въпреки намалените от държавата стандарти за издръжка. Тук само ще припомня, че управляващите се кълняха, че няма да пипат парите за образование. Училищата, детските градини и яслите ще имат добра издръжка и финансиране през 2010 г. Здравеопазването е подсигурено за настоящата година при действащата нормативна уредба. Социалните услуги ще продължим да предоставяме в познатия на съгражданите обем и качество, а културните институции ще са подсигурени със заплати и издръжка, но с недостатъчни средства за нови постановки.
Програмата за инвестиции на общината е разработена в четири основни приоритета:
1. Завършване санирането на детски ясли, градини и училища. Създаване на значително по-добри условия за отглеждане и възпитание на децата на Благоевград.
2. Продължаване реконструкцията на ВиК мрежата и изграждане на нова в четвърти микрорайон, както и изграждане и реконструкция на уличната мрежа от центъра към кварталите чрез усвояването на средства по вече спечелени проекти. Реконструкция на пътя до с.Изгрев и Новите гробища. Изграждане на кръгови кръстовища при пазара и ЗМК.
3. Обновяване на сградния фонд на всички социални институции и изграждане на нов дом за стари хора в Старо Струмско.
4. Превръщане на Благоевград в уютно място за живот и почивка чрез обновяване на зелената система на града и изграждане на нови паркови зони в Струмско и Еленово. Повишаване качеството на чистотата в общината.
Предвидени са средства за кандидатстване и по структурните фондове за енергийна ефективност, целящи газификация на образователните и социални институции, както и обновяването на спортния интернат. Разработваме проект за реконструкция и изграждане на паркова зона Ловен дом, Зоопарк и Розариум.
Какво против това имат съветниците? Аз не намирам и в дискусиите не намерих разумни аргументи. Не вярвам и мислещите хора да намерят такива, не за нещо друго, а защото предложенията са съответстващи на интереса на гражданите да живеят в по добра среда и да получават за себе си и децата си по-добра публична услуга.
Случи се нещо друго. Демонстрация на обидна подозрителност, на отношение към администрацията като към престъпници. Въпроси показващи недоверие и мнителност, а в някои случаи и некомпетентност.
Сега се коментира възможността да свалят от бюджета средствата предвидени за училищата и градините, тези за зелената система и кръговите кръстовища и да се включат нови обекти. За разлика от съветниците, аз ще призная, че имат право да искат още и още. Такова право имат и съгражданите ни. Най вече те. Те имат обаче право и да питат, защо след като административния съд в Благоевград реши, че част от съветниците неправомерно ползват на безумно ниски цени общинска собственост и я преотдават, не вземат да я върнат на общината, като са толкова загрижени за приходите? Защо след като са собственици на футболния клуб, гласуват срещу инвестициите в материалната база за спорта? Нямат ли деца, та искат да не се обновят училищата и градините? Не искат ли града да е чист и зелен? Колкото до поръчките, уважаеми господа, задайте си въпроса, има ли друга община, която обявява даже малките обществени поръчки на сайта си и вместо по три на търговете се явяват по дванадесет фирми, е може би не на съветниците?
По-полезни за благоевградчани щяха да са усилията на съветниците от управляващата коалиция, ако бяха насочени към реална подкрепа на исканията на кмета на общината за финансиране на важни за Благоевград проекти.
Ясно е, че съгласно закона съветниците са в правото си да вземат решение, в съответствие със собствените си убеждения и морал. И да поемат отговорността за тях. Пожелавам им успех в интерес на съгражданите ни!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: