Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Какво предстои да се случи с автогарата в Благоевград: Говорят кметът Байкушев и председателят на Общинския съвет Тасков
Автор: Ливия Кукова 15:34 / 31.05.2024Коментари (0)1217
© Blagoevgrad24.bg
Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев и председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков са изненадани от днешното решение на местния парламент, с което бе отказано на Марио Богданов да купи земята под частната автогара в областния град. Това стана ясно от коментарите им пред журналистите, направени непосредствено сред провелото се гласуване, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Кметът заяви, че след това решение за инвеститора няма да има стимул да инвестира, а Общината губи сериозни приходи.

"Всъщност, истината е, че при приватизацията на земята, за щастие тя е останала собственост на общината, което не означава, че общината има автогара. Автогара има частния собственик. И всъщност ние сега можеше да реализираме приход и имаме в кавички един луд човек, който е готов да инвестира, за да имаме модерна автогара, каквато доста градове нямат, доста нямат и автогари, което е и нормално, защото начина, по който пътуват хората се промени. Сега се сложи спънка на тази възможност. Така са решили общинските съветници“, каза Методи Байкушев.

Кметът на Благоевград посочи, че реално общината няма възможност, а и стои въпроса защо да го прави при положение, че автогарата е частна.

"Да имаш възможността да подържа едни 6 дка само - да ги асфалтираме, защото това не е правено от 30 години, ще струва няколкостотин хиляди лева. Да направим модерна система за достъп с камери, с осветление, с бариера отиваме на 1 млн. И да го правим защо? Тя дейността така или иначе е губеща. Този частен собственик има цялостен затворен цикъл, защото се занимава с градски и междуселищен транспорт и автогарата всъщност е част от целия бизнес модел. Абсолютна спекулация и манипулация на хората е, че понеже автогарата в Банско или Разлог е изчезнала, затова и благоевградската щяла да изчезне. Тя може да изчезне, но не общината е гарант за това. Ако се погледне закона за пътническите превози, то никъде там не пише, че общината е длъжна да осигурява, създава и да е оператор на автогара“, отбеляза той.

Методи Байкушев каза, че не знае как да тълкува днешното решение на Общински съвет и дали това ще даде знак, че има ли инвеститор – винаги ще има съмнение към него.

"Ако успеем да доведем външен инвеститор, то не мисля, че Общински съвет ще спъва това, но се даде знак, че политиканстването вътре между нас наистина пречи да видим добрите възможности. От нас не се искаше нищо, искаше се да дадем възможност, срещу която да реализираме добър приход – нещо, което за сега е изтървано“, допълни кметът в заключение.

Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков от своя страна каза, че е изненадан от решението на своите колеги. От думите му стана ясно, че лично той е очаквал предложението да бъде прието, особено след като инвеститорът Марио Богданов и кметът Методи Байкушев са представили своите позиции от трибуната на местния парламент.

"Очевидно е, че в залата имаше хора, които не приеха тези аргументи. Оттук насетне Правилникът на Общински съвет предвижда, че подобно предложение може да бъде разгледано най-рано след три месеца от постановяване на това решение. Лично аз много се надявам, че с решението си днес не сме обидили инвеститора, защото той много ясно каза в изказването си пред съветниците, че това не му е на всяка цена. Общински съвет трябва да вземе решението дали иска нова и модерна автогара, съчетана със сериозен приход за общинската хазна, или не. Факт е, че днес в зала липсваха много хора и може би това е причината предложението да не бъде прието, тъй като ако извадим всички, които отсъстват, общо взето хората, които биха подкрепили това предложение са над 30. Аз много се надавам това да не е окончателното решение на Общински съвет по този въпрос“, добави той.

Радослав Тасков също коментира, че реалността е такава, че общината няма как да инвестира средства във въпросните над 5 дка.

"Цялата спекулация, която течеше през последните седмици и която създаде впечатление, че общината продава някакъв имот, всъщност ние продаваме земята под съществуващата автогара и единствения, който може да я закупи е собственика на автогарата. Никой друг не може да го направи. Остана неразбиране. Надявам се, че това няма да е лош знак към всички хора, които искат да инвестират в нашия град“, прибави той в края на своя коментар по темата.

Още по темата: общо новини по темата: 1
31.05.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Протест на превозвачите
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: