Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камерна опера пренесе "Кармен" във фоайето на община Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:26 / 10.12.2013Коментари (0)347
Камерна опера - Благоевград пренесе 19 век чрез "Кармен" във фоайето на общината. Дни, преди премиерата на една от най-пламенните опери на благоевградска сцена, солистите на Камерна опера потопиха благоевградчани в драматичното настроение на Жорж Бизе чрез флашмоб. За минути Кармен се появи в община Благоевград и изпълни пространството с невероятния си глас.

Кратките фрагменти, които оперните артисти изпълниха пред публика, бяха подготовка за премиерата на операта на Бизе в Благоевград, която ще се състои на 13 декември от 18. 30 часа в зала "Яворов". В ролята на Кармен, благоевградчани ще видят Гергана Янчева, като Дон Хосе ще се предреши Юрий Николов, Ескамилио - Петър Данаилов - гост, Микаела- Теодора Петрова, Цунига ще бъде Ботьо Янчев.

Операта "Кармен" е една от най-известните в света. Тя е поставяна на всички световни оперни сцени. "Кармен" е едно от най-големите постижения във френската музика от втората половина на XIX век. Тя е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм. Музиката на операта е наситена с живот и кипящи страсти. Написана е в духа на испанския музикален фолклор, но въпреки испанските теми, взети от песенното богатство на този народ, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство.

Операта "Кармен" е поставена за пръв път на 3 март в Париж. Премиерата претърпява провал. Още на генералната репетиция в залата на "Опера комик" отиват много музиканти и критици, които се изказват отрицателно за произведението. "Колко вярно, но колко неприлично е всичко!" - отбелязва критиката за "Кармен". Бизе е обвинен в безнравственост. На 23 октомври същата година , пет месеца след смъртта на автора й, "Кармен" е изнесена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на оперните театри в цял свят.

Действието на операта се развива в Севиля и околностите й. Драмата се появява между красивата циганка Кармен, младият подофицер Дон Хосе, тореадора Ескамилио и чистата селска девойка Микаела. Основната движеща сила в цялата опера е любовта на Кармен с Дон Хосе, а впоследствие и с Ескамилио. Тъкмо там се намесва и ревността, която предопределя трагичния финал на операта. Жителите и гостите на Благоевград могат да закупят билети на касата на Камерна опера.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: