Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът Байкушев с предложение кой да поеме управлението на Анаеробната инсталация
©
Предложение Регионалното сдружение по управление на отпадъците (РСУО) да поеме управлението и разходите по експлоатацията за новата Анаеробна инсталация, внесе в ОбС кметът Методи Байкушев. Предложението е в изпълнение на подписано през февруари 2018 г. Споразумение за партньорство между общините Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, които се обединяват в РСУО за проектиране, изграждане и ескплоатация на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград. Проектът бе финансиран по ОП "Околна среда“, а петте общини са бенефициенти по договора и партньори по изпълнението му, като водеща е община Благоевград.

Според клаузите на Споразумението, сградите, машините и съоръженията на изградената Анаеробна инсталация трябва да са съсобственост на всички общини, чиито отпадъци ще се третират в нея, а делът на всяка от тях да съответства на финансовия им принос за реализиране на проекта. Съгласие за това Общински съвет Благоевград е дал през януари 2018 г.

Община Благоевград е изключителен собственик на изградената и пусната в експлоатация през април тази година Анаеробна инсталация, което налага промяна на собствеността на инсталацията без терена от публична в частна общинска собственост и след това прехвърляне на договорените със Споразумението дялове на останалите общини в РСУО, пояснява кмета. Теренът върху който е изградена Анаеробната инсталация остава публична общинска собственост на община Благоевград. Дяловете на 5-те общини, разпределени на общо събрание на Сдружението през април т.г., са – 75% за община Благоевград, а останалите 25 % се разпределят както следва - за Симитли – 14%, за Кочериново - 5 %, за Рила и Бобошево по – 3 %.

Постигнато е съгласие общините от сдружението да поемат солидарно управлението и разходите по експлоатацията на инсталацията. Обществената поръчка за избор на оператор за експлоатацията на Анаеробната инсталация и системата за разделно събиране на биоразградими отпадъци, която се провежда в момента,  ще бъде възложена от всички Общини, които ще бъдат обслужвани от съответната инсталация. По този начин инсталациите ще се управляват в публичен интерес и ще се използват за намаляване на депонираните отпадъци, за които са отговорни кметовете на общини.

В тази връзка кметът предлага на Общинския съвет:

- Да обяви за частна общинска собственост двете сгради на Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци, заедно с всички машини и оборудване към нея.

- Да  даде съгласие Община Благоевград да прехвърли безвъзмездно 25 % идеални части от правото на собственост върху двете сгради на Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци, заедно с всички машини и оборудване към нея, в полза на общините – членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на Регион Благоевград, съобразно представеното разпределение на дяловете.

- Да допълни в Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2024 г., "Анаеробна инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци за регионалната система за управление на отпадъците на Регион Благоевград, включваща производствена, складова, инфраструктурна сграда и Административна, делова сграда, заедно с всички машини и оборудване към анаеробната инсталация, без терена.“

- Да упълномощи Кмета на Община Благоевград да предприеме всички правни и фактически действия за изпълнение на настоящите решения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: