Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов поздрави ромите по повод техния празник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:17 / 08.04.2013Коментари (0)296
©
На ромски език кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов отправи поздрав по случай Международния ден на ромите - 8 април и откри XV Международен фестивал на ромската песен в зала "Пейо Яворов". Под бурните аплодисменти на препълнената зала, той пожела на присъстващите да бъдат живи, здрави и от Бога благословени. По думите му слънцето е едно за всички и трябва единно да се работи за бъдещето на общината и добрите отношения в нея. Кметът Камбитов наблегна на факта, че образованието е изключително важно и без него по-трудно ще могат да се реализират талантливите деца, тъй като "сред общността са едни от най-добрите танцьори, музиканти и певци".

Поздрав към ромите в общината отправи и заместник- кметът Валери Смиленов, който също акцентира върху образованието, като припомни неговата значимост в развитието на всеки човек. Той бе категоричен, че интеграцията е важна, но интеграцията в образованието е още по- важен процес, който трябва да бъде извървян.

Главеният специалист по "Етнически и интеграционни въпроси" в община Благоевград Елка Спасова припомни и историята на ромите, които през 1971 година в Лондон, организират първия Конгрес на Международния ромски съюз. На него са приети ромският химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем" (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

Спасова благодари за подкрепата и отзивчивостта на общината и кмета. Тя допълни, че чрез работата й в институцията вече може да се води мрежови диалог, в който да се разгледат и дискутират равностойно въпроси, касаещи интеграцията на ромите.

©

"Община Благоевград работи и в още едно направление за интеграция и социализация на ромските деца. Това е съвместен проект между общината и СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски", който има за платформа мотото "Учим и се забавляваме заедно", каза още Спасова. Тя допълни, че проектът включва клубове по танци, традиции, които имат за цел да научат учениците на толерантност, търпимост и опознаване на културата на другите. На фестивала, клубът по танци с ръководител Адриана Вълкова представи букет от ромски танци.

Музикалната част от програмата на XV Международен ромски фестивал "Деца на слънцето" започна с химна на ромите "Джелем, джелем", в изпълнение на известния ромски певец Марко и продължи с изпълнения на "Беровски звезди", оркестрите "Импулси", "Ексел", "Европа-бенд", "Дупница-бенд", "Ромско сърце" и "Емо-бенд".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: