Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът на Благоевград: Да живее свободна и независима България!
©
Да живее свободна и независима България! Да пазим личната и национала свобода и независимост е дело общо за всеки от нас и само от нас зависи. Това написа в своя Facebook профил кметът на Благоевград Методи Байкушев, предава Blagoevgrad24.bg.

Публикуваме думите му без редакторска намеса:

На снимката: Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България.

Сред тях е Никола Мушанов. През 1932 г. той произнася впечатляваща реч. Ето откъси от нея:

“Сега въобще се смята, че държавата е длъжна на всекиго да създава блага отделно – една ерес много опасна. Инициативата и предприемчивостта на гражданина не трябва никога да се пресушават, защото те творят блага и са двигатели на прогреса.

Образованието е особено необходимо за държави демократични, дето гражданинът е господар на своите съдбини, дето гражданинът напътва политиката на своята страна.

Та, казвам, в демократичните държави просветата на гражданите е една необходимост. И няма по-мъчен режим, отколкото е режимът на демокрацията. Да се възпита и образова едно лице е лесно. Един абсолютен монарх, ако се случи да бъде възпитан, образован и въобще интелектуално издигнат, може да даде добро направление на цялата политика на държавата. Но да се възпита и образова един народ е трудно дело. А в демокрацията мнозинството, което управлява, трябва да бъде просветено, за да не бъде стадо от овце, които могат да влачат насам-нататък – въобще да няма една психология на тълпа.

Но, г-да, образованието трябва да гони известна цел. Трябва да се развият способностите на човека. Трябва да се развият физическите способности, ум, воля и характер. Но, г-да, то не е достатъчно за днес. Материалните нужди днес тропат на вратите на всички народи. Да дадеш днес голо образование само и да не подготвиш човека, като производител и като творец на материални блага – значи да не живеем във времето си.

Образованието трябва тъй да се разнообрази, както са разнообразни нуждите на живота. Ето защо, поддържайки принципа на общото образование за целия народ, ние ще трябва да нагодим средното си школо съобразно нашите нужди. И аз смятам, че ако след прогимназията се развият по два класа допълнителни курсове навред, съобразно нуждите на мястото, това ще бъде едно полезно дело.

Демокрацията изисква всеки способен човек, от която и среда да излиза той, обществото и държавата да го подпомагат. Държавата трябва да има за цел да не изоставя никое способно чедо да загине, а да го подпомогне, за да прояви талантите си, ако ги има заложени в себе си. Това е демокрацията."

Никола Мушанов доживява комунистическия преврат. Тормозен от комунистите, умира в Следствието през 1951 г.

Още по темата: общо новини по темата: 48
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: