Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът направи първа копка на центровете за настаняване от семеен тип в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:44 / 12.04.2013Коментари (0)220
©
Първа копка на центровете за настаняване от семеен тип направиха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов в Благоевград.

Поставено бе началото на строително-монтажните работи на обекта, който се намира в жилищен комплекс "Ален мак", в близост до Девето основно училище "Пейо Яворов". В съседство ще бъде разположен и вторият център, а третият ще бъде открит на по-късен етап в жилищен комплекс "Струмско".

В приветствието си кметът Камбитов бе категоричен, че изграждането и качествената реализация на центровете е от изключително значение за деинституционализацията на децата от домовете. "Общината работи и по редица други проекти, които да предоставят допълнителни социални услуги, тъй като грижата за децата е комплексна и не се изчерпва само с изграждането на центровете", допълни още кметът.Той поясни, че в резултат от новата придобивка ще бъдат разкрити 37 нови работни места.

"По този начин ще се предостави възможност на млади специалисти да намерят своята реализация и да прилагат наученото", каза д-р Камбитов.

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов оцени много високо работата на община Благоевград в посока предоставяне на по-добри социални услуги на деца, лишени от родителски грижи. Той допълни, че общината е първата, която реално стартира работа по изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип. Каменов изрази благодарност към кмета за високия професионализъм и отговорност при реализацията на този значим проект.

Откриването започна с молебен, отслужен от отец Петър за успешното строителство и работа

©
на новите звена. По план, първата сграда трябва да бъде готова в рамките на пет месеца. В нея ще бъдат настанени 12 деца. Важен детайл при разработката на проекта, е че сградите ще се намират в близост до училища и са разположени в развити квартали. "Това означава, че се предоставя възможност децата да бъдат опознати, а не изолирани. Означава, че те ще могат да ползват здравни и социални услуги и да имат равенство", каза Калин Каменов. Той допълни, че основната идея на центровете е децата да почувстват, че до тях има общество, което ги подкрепя.

Проектът се реализира с 100% безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие". Общата му стойност е 2 079 445 лева. Във всеки от трите центъра ще бъдат настанени по 12 деца.

На церемонията присъства и зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: