Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът официално представи Юбилейната грамота по повод 100 години от Освобождението на Горна Джумая
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:24 / 16.05.2012Коментари (0)228
©
На състоялата се днес пресконференция Кметът на Община Благоевград официално представи юбилейната грамота за отбелязване на 100 години от Балканската освободителна война и Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско робство. Грамотата е изработена на български и английски език и ще се присъжда за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност.

Грамотата изобразява картини от епични и знакови сражения в битките при Люлебургас, Бунархисар, Одрин, Лозенград и Карагачъ дере. На нея могат да се видят кръста за храброст, присъждан за проявено мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле, както Триумфалната арка в Одрин, издигната по случай завземането на града от българската войска и герба на страната. Достойно място върху юбилейния плакет  заема и лика на ген. Георги Тодоров- освободител  на цяла Пиринска Македония и предводител на 7-ма рилска дивизия.

На конференцията отново се подчерта, че кулминацията на националните чествания по повод вековния юбилей ще е на 5 октомври в Благоевград и се предвижда изграждането на пантеон на загиналите, с който да се почете паметта на всички загубили живота си в сраженията за Освобождението на Пиринска Македония.

В аванс Кметът сподели, че на 5 октомври се предвижда и точна историческа възстановка на боевете от преди 100 години, както и много други мащабни събития, които подобаващо да отбележат годишнината.

Извън темата за грандиозния юбилей и в отговор на въпроси на журналистите, градоначалникът изрази удовлетворение от това, че разработването на европейските проекти се извършва по график и няма забавяния и обструкции по тях. Активно се работи по проектите за реновиране на пречиствателната станция, подмяна на водопреносната и канализационната мрежа на бул. Пейо Яворов, изграждане на депо
©
за отпадъци и изграждане на нов приют за бездомни кучета, за който вече има и определено място.

Г-н Камбитов напомни, че в момента текат и конкурси за длъжностите главен архитект, началник на отдел "Култура", еколог и електротехник. Той официално оповести новината, че има писмо от Министерството на отбраната с положително становище относно прехвърлянето на собствеността на част от казармата в Благоевград от Министерството към Общината и в близките месеци се очаква благоприятно развитие и на това начинание.

Градоначалникът изтъкна, че е се работи и по проект за видеонаблюдение на целия град, с цел сигурност за жителите и превенция на вандалски и други обществено опасни деяния, като използваната техника ще бъде от най-високо технологично ниво и ще окаже изключително ползотворно въздействие при опазването на обществения ред и защитата на населението от бедствия и аварии.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: