Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Красимир Аршинков: Заключенията в доклада на ВСС са поднесени тенденциозно и необективно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:36 / 09.02.2010Коментари (0)279
© Blagoevgrad24.bg
По повод констатациите в доклада на комисията към Висшия съдебен съвет за извършена проверка на дейността, на председателя на Окръжния съд в Благоевград - Красимир Аршинков, магистратът даде специално, обширно интервю за Blagoevgrad24.bg.

Г-н Аршинков има ли „приближени" до съпругата Ви съдии назначени от Вас?

Категорично не приемам твърдението, че по мои предложения са назначени само „приближените" до съпругата ми съдии Бакалова, Бикова и Топалова. Искам да посоча,че последните две бяха назначени след започване на работа по заместване на отсъстващи колеги, защото никой от районните съдии не беше склонен да рискува да напусне постоянната си работа в период от време, когато БлОС отчете най-голямо натоварване в страната. Като административен ръководител имах две възможности за управленско решение-да предложа за назначаване външни за системата кадри или да отсрочвам дела, поради липса на съдии, които да ги разглеждат. Абсолютно невярно е твърдението, че и трите в битието им на адвокати преди това са работили със съпругата ми. През цялата си адвокатска практика тя не е работила съвместно с друг адвокат. Като даже е имало случаи горепосочените колеги да се представялвали противната страна.

Само тях ли сте назначили по време на административното управление на съда от Вас?

Тенденциозността на внушението за избор на „подходящи съдии" особено ясно проличава с подминаването от страна на проверяващите факта, че в същия период, когато са предложени за назначение Бакалова, Бикова и Топалова, окръжни съдии отново по мое предложение са станали Атанаска Китипова, Петър Пандев, Диана Узунова и Татяна Андонова и четиримата преди това районни съдии.

А как ще коментирате „назначението" на съдия Росен Василев?

Изцяло ще оставя без коментар твърдението, че съм „назначил" по време на мандата си съдия Росен Василев, който е в Благоевградски окръжен съд от 1991 година. Тогава аз съм бил студент в Юридическия факултет на Софийския университет. Искам само да допълня, че тримата горецитирани съдии са с многогодишен юридически стаж над 25 години. Високата оценка за техните професионални качества може да се види от протоколите за избор на делегати на членове на ВСС от съдийската квота, получена на таен вот от съдиите в Благоевградски съдебен окръг.

Г-н Аршинков може ли да се манипулира системата за случаен избор при разпределение на делата?

Искам да кажа, че това твърдение в долада е категорично невярно. Разпределението на делата не може да се манипулира от административния ръководител, нито последващо преразпределяне на въпросните дела. Категоричен съм по въпроса, защото разполагам с експертен доклад на г-н Марин Кошутов един от авторите и създателите на системата наричана АСУД. За да не бъда голословен цитирам изводи от експертния доклад:

„Не съществува възможност за заличаване или манипулиране на извежданите данни за начина на разпределяне( както и последвали опити за преразпределяне) на делата. От посочените 104 дела в справката, 98 дела са разпределени автоматично и 6 ръчно. Всички ръчно разпределени дела са първоинстанционни граждански дела по описана съда за 2007 година, разпределени на Иванка Бикова." В заключение експертът Марин Кошутов казва, цитирам:  „От извършената проверка мога да посоча, като разработчик на системата, че не съм открил опити за умишлено заличаване и манипулиране на данните за случайно разпределение на делата." Нека правната и гражданска аудитория сама си направи извод за състоятелността на това твърдение на комисията към ВСС.

Може ли да кажете защо тези 6 дела са разпределени ръчно на съдия Бикова?

Да отговора е много прост. Те са по описа на съда за 2007 година първоинстанционни граждански дела. През същата година съдия Иванка Бикова е била единственият съдия разглеждащ първоинстанционни дела в Окръжен съд- Благоевград. Не сме имали друг кадрови ресурс.

Г-н Аршинков от тези 104 дела с участието на Вашата съпруга, адвокат Аршинкова какво е участието на т. нар. „подходящи съдии" спрямо другите техни колеги?

Веднага отговарям с конкретни бройки. За периода 2007-2009 г. с участието на моята съпруга адвокат Аршинкова има регистрирани 104 граждански дела , от които най-много дела са разпределение на съдии, както следва: Надя Узунова-15 дела, Валери Междуречки-13 дела, Иванка Бикова-12 дела, София Икономова-11 дела и Росен Василев-10 дела. Това са факти аз не искам повече да ги коментирам. Независимо от респекта ми към ВСС не мога да не изразя несъгласието си с изключително тенденциозните и необективно поднесени заключения в доклада.

 

 

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: