Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Македонец инвестира 25 млн. лева в благоевградския ГУМ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:35 / 26.07.2011Коментари (0)236
Колосалните 25 797 397 лв., или 13 190 000 евро без ДДС, влага македонската фирма "Макиз" ЕООД с управител Зоран Милевски в намиращата се в плачевно състояние огромна сграда на градския универсален магазин в Благоевград. Дружеството бе обявено за победител в конкурса за 25-годишна концесия на най-ценния общински имот в областния град.

Само за сравнение, минималният размер на инвестициите, които бъдещият концесионер трябваше да направи според наложеното от общината изискване, бе само 4 500 000 лв., т.е. почти шест пъти по-малко от заявеното в офертата. При минимална концесионна такса, заложена в условията - 240 000 лв., "Макиз" ЕООД я вдигна и ще плаща 274 000 лв. годишно при максимален гратисен период от 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за концесия. Общо за 25-те години в бюджета на общината ще влязат 6 850 000 лв. такси.

Според разбивката за инвестициите по години за първите 18 месеца фирмата трябва да вложи в ремонта на сградата 7 334 363 лева. От втората до осмата година задължителните минимални инвестиции във връзка с експлоатация на сградата трябва да са поне по 500 000 лв. За шестата година македонската фирма, според офертата си, предвижда да вложи 3 129 328 лв., за единадесетата - 4 889 575 лв., за тринадесетата - 2 229 646 лв., за осемнадесетата - 5 476 324 лв., и за двадесетата - 2 738 162 лв.

Възможно е крайната цена да бъде леко занижена, тъй като в предложението до ОбС концесионната комисия, председателствана от Костадин Шумантов и членове Лазар Причкапов, Райка Чингова, Йорданка Стойчева, Ели Лазарова, Валентина Спасова и арх. Виолета Спасова, е решила да пощади малко Зоран Милевски, като му спести вложенията в изграждането на фотоволтаична централа на покрива на ГУМ, тъй като тя не е предмет на концесията. Той обаче е задължен след одобрението на архитектурния проект за обновяването на сградата да обезщети с помещения, съставляващи 2,71% идеални части, наследниците на имоти, общо трима на брой.

До предложението за сключване на договор с "Макиз" ЕООД се стига след близо тригодишни перипетии и съдебни битки в Комисията за защита на конкуренцията и ВАС. В процеса от "играта" отпаднаха останалите участници в конкурса за концесия - "Експириан" ЕООД с управител Борислав Беков, "СМВ" ЕООД с управител Ангел Ризов, "ИМВ-2009" ДЗЗД с управител Христо Савев,"Генимекс инвест" ЕАД с управител Светла Енчева и "Премиер Файв" АД с изпълнителен директор Майкъл Ивендър Мак Айвър.

Всички те бяха отстранени поради несъответствие с условията на концесията, но само "Макиз" ЕООД обжалва и след като ВАС определи, че има право, конкурсът продължи само с нея и вчера тя спечели. Фирмата на Зоран Милевски е декларирала, че има опит в стопанисването на подобни обекти, тъй като в продължение на 14 години е управлявала ГУМ "Търговска къща Илинден" в Скопие и има сключени общо 10 договора за управление с подобен предмет.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев е внесъл в деловодството на ОбС предложение за сключване на договор с "Макиз" ЕООД, което трябва да се гласува от ОбС и това вероятно ще стане на предстоящата сесия в четвъртък, 28 юли. Ако решението е положително, договорът ще бъде подписан до 1 месец. Съществува и хипотетична възможност ОбС да откаже, но тогава общината ще трябва да плаща тлъсти неустойки.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: