Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Македонският научен институт представя книги в РИМ - Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:15 / 21.03.2013Коментари (0)229
На 22 март, от 16:00 часа, в конферентната зала на Регионалния исторически музей в Благоевград, Македонският научен институт ще представи шест нови творби. Това са "Полковник Борис Дрангов" на Тодор Петров, документалния сборник "От Скопие до Женева. Димитър Шалев защитник на малцинствата в Обществото на народите", "Войводи от Македония" на Крум Михайлов, "Свободата изгрява над Пирина. Памет за героите от Неврокопския край в Балканската война" на Иван Марков, "Тетрадъ по пение на Тодоръ Стояновъ ученикъ отъ І-й класъ въ градъ Мелникъ 18.V.1911 година" на Илия Манолов и "Свободата има своята цена. Спомени на Борислав Ангелов" на Борислав Ангелов.
Първата книга е посветена на 140 години от рождението на видния военен деец полковник Борис Дрангов. Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността му. То представя неговия образ като ученолюбив юнкер, любим преподавател, верен съратник, любящ съпруг и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството.

Документалният сборник "От Скопие до Женева. Димитър Шалев защитник на малцинствата в Обществото на народите" представя Димитър Шалев като забележителен борец за гражданските права на македонските българи, в едно трагично време - сръбското владичество във Вардарска Македония през 20-те и 30-те години на ХХ век. Сборникът "Воеводи от Македония" на Крум Михайлов включва писма, документи и материали, които са предоставени от потомци и родственици на Георги Казепов, Чудомир Кантарджиев, Стойо Хаджиев, Александър Буйнов и др., без които книгата не би била възможна.

Книгата на Иван Марков "Свободата изгрява над Пирина. Памет за героите от Неврокопския край в Балканската война" разглежда Неврокопския край по време на Балканската война 1912 - 1913г. "Тетрадъ по пение на Тодоръ Стояновъ ученикъ отъ І-й класъ въ градъ Мелникъ 18.V.1911 година" на Илия Манолов е тетрадката, песенен сборник на Тодор Стоянов, ученик от първи клас на Мелнишкото училище през 1911 година, която предоставя рядката възможност читателят да надникне в обстановката, характеризираща учебно-възпитателния процес под духовното ръководство на Българската екзархия в поробена Македония, но и в естетико-психологическата атмосфера на онова несигурно време пред прага на освободителната Балканска война от 1912 година. Спомените на Борис Ангелов са писани от него с мисълта, че ще бъдат публикувани. Той е един от най-изтъкнатите дейци на Македонското освободително движение в емиграция след Втората световна война. Преследван от комунистическата власт, той емигрира и дълги години е сътрудник на ръководителя на Македонското движение Иван Михайлов в Рим. По-късно Борислав Иванов работи в редакцията на в. "Македонска трибуна" в САЩ. През 1992 г. той отново посещава родния си Неврокопски край.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: