Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Мария Неделчева пред студенти от ЮЗУ: "Бъдете динамични и участвайте в дефинирането на политиките"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:20 / 08.05.2012Коментари (0)202
©
Евродепутатът Мария Неделчева гостува на Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград и изнесе лекция с фокус върху политиките на ЕС и бъдещето на България в общността. Лекцията пред студентите от Стопанския факултет беше последвана от интерактивна дискусия, в която младите хора засегнаха теми, стоящи в дневния ред не само на България, но и на Европа - АКТА, равенството между половете, образованието, политиката на регионите, земеделието...

В контекста на 5-годишнината от членството на България в ЕС, Мария Неделчева наблегна на това, че потенциала на България все още не е разгърнат в достатъчна степен и са нужни по-големи усилия нашата страна да бъде активен участник във формирането на общоевропейските политики.

"Трябва да разграничим общоевропейските политики и тези, в които държавите ревниво пазят своето поле за маневра. Например, общата селскостопанска и регионалната политики, в които решенията са общоевропейски, гарантират чуваемост на гласа на гражданите именно чрез Европейски парламент, те дават добър резултат. Факт е обаче, че за част от политиките поради традициите, конституциите, историите на всяка страна-членка, много ревниво се пази националния суверенитет - такива са социалните политики и тук за съжаление попадат и политиките, свързани с младежта и образованието. Няма общоевропейска политика по образование, което ни води до въпроса за признаването на дипломите и квалификациите", посочи Мария Неделчева.

Тя изтъкна, че България има шанс за по-голяма тежест най-напред в общоевропейските политики, защото наравно с другите страни, нейните членове в ЕП правят законодателни предложения и когато тези поправки са придружени с подкрепата на други евродепутати, дори загубени каузи могат да бъдат спечелени. Такъв е примерът с исканото по нейна инициатива премахване на несправедливото разпределение на директните плащания и вече е факт, че ще има 30% увеличение на тези плащания за българските земеделци. 

Мария Неделчева засегна важните за България теми като земеделие, Шенген, имиграцията и международната закрила, визите, сезонните работници, по които работи активно в Европейския парламент, и особено наблегна на общоевропейския проблем за равенството между половете. Бурна дискусия предизвика въпросът за квотите за представителство на жените в политиката и управителните бордове, като мненията на студентите очаквано бяха на двата полюса.

Интерес предизвика още въпросът за регионалната политика и нейната ефикасност през настоящия програмен период. Евродепутатът насочи вниманието към Дунавската стратегия, за която е координатор на ЕНП в Европейския парламент,  отбелязвайки, че точно чрез нейното стартиране Европейската комисия признава необходимостта от обособяване на макрорегиони и смяна на подхода.

Младите хора поставиха и въпроса за конкурентоспособността на европейското земеделие на световния пазар. Тук М.Неделчева поясни, че е нужно въвеждането на клаузата за приоритетност на европейските продукти, защото сме свидетели на парадокс - Европа внася продукти от трети страни без да отговарят на същите изисквания за качество и хигиена, каквито се налагат на европейските земеделци. Тя посочи, че за 2012г. приоритет на ЕК ще бъде защитата и популяризирането на европейските земеделски продукти, а в реформата на Общата селскостопанска политика се цели намирането на по-адекватни решения, така че земеделците да имат достойни доходи, в следствие на което силното позициониране на световния пазар ще стане само по себе си.

Накрая Мария Неделчева призова младите хора сами да бъдат участници в изграждането на политиките чрез активност, конструктивни идеи и предложения за законодателни промени, за да може да бъдат активни партньори в дефинирането на тези политики. "Нужно е да бъдете динамични", заключи евродепутатът.

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: