Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Мария Неделчева разговаря с млади „гербери”
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 25.04.2010Коментари (0)108
©
Мария Неделчева се срещна за кратко с ОБластното ръководство на ГЕРБ, след което разговаря свободно с младите хора, представени от младежката организация на партията и младежкия областен съвет по наркотични вещества. Не е тайна, че приоритет на Неделчева са младите и отговори на десетките им въпроси. В разговора се роди идеята да се организира младежки дебат в Благоевград, а темата ще бъде избрана из между събраните предложения, които могат да се правят и в офиса на ГЕРБ, и на имейла на Мария Неделчева mariya-nedelcheva@europarl.europa.eu.

Всички младежи искаха да разберат как могат да посетят Брюксел и получиха светкавична покана от Неделчева да се организират и да й гостуват. Разгорещена дискусия настана ЗА или ПРОТИВ легализирането в България на леките наркотици, при което Неделчева влезе в ролята на модератор и изрази личната си позиция, че България не е дорасла това да стане, а пък в Европа като цяло няма как да наложим на Холандия например да премахне от законодателството си тяхната легализация.

Стана дума и за членството на Турция в ЕС и младежите се обявиха против нейното членство. Неделчева сподели, че последния доклад за Турция е изключително критичен и нашата съседка едва ли ще влезе в общността в следващите десет години.

Напълно разбираемо, учениците и студентите зададоха въпрос дали ще има общоевропейска образователна политика. „Образованието е национална политика и е много трудно да се направи обща такава, тъй като държавите яростно бранят суверенитета си по отношение на образованието. А и няма достатъчно средства, защото вноската на държавите-членки е едва 1% от БНП, ако беше поне 2, щяха да се направят чудеса", отговори Неделчева.

Младежите зададоха още десетки въпроси, свързани със стажантските програми, интересуваха се как се кандидатства за работа в европейските институции, има ли европейски закон за лобизма, ще има ли единна европейска отбрана, какви правомощия на националните парламенти дава Лисабонския договор.

Любопитни бяха и как протичат заседанията на европейските комисии. Неделчева им разказа интересни неща: не всеки депутат може да вземе думата. Ако му се даде такава, има право на 1 минута, а ако е оратор на 2 минути, и  на втората секунда след изтичането на времето микрофона му се спира. Когато се гласува, имаш 4 секунди на разположение да натиснеш бутона, и нямаш никакъв шанс да гласуваш от името на колега депутат. Ако евродепутат пък го няма на няколко заседания, му са налага солидна парична глоба.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: