Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Министър Дянков обеща ударно разплащания по европрограми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:36 / 23.01.2010Коментари (0)400
© Blagoevgrad24.bg
При посещението си в Благоевград, финансовият министър Симеон Дянков се срещна с над 200 представители на бизнеса и разясни мерките, които правителството предприема за съживяването му. Добрата новина е, че в първите три месеца на годината ударно ще се разплащат проекти по европейски програми и по съфинансиране от държавата, съобщи БГНЕС.

„Месец януари ще отбележи рекорд по изплащане на пари по европейски фондове и съфинансиране с държавни средства-предвиждаме да изплатим пари от порядъка на 700 милиона лева. Сравнено на месечна основа, през януари ще се извършат с 20% повече разплащания от който и да е друг месец в историята на европейските фондове в България", категоричен беше министър Дянков.

По думите му, през първите три месеца на годината нарочно ще влезем в дефицит, за да се направят тези разплащания, защото фискалната политика, която води правителството е стабилна и можем да си го позволим.
„Нещото, което с голямо нетърпение очаквам е оценката на ЕК за работата по европейските фондове", заяви финансовият ни министър. Той припомни факта, че при предишното правителство, под „вещото" ръководство на г-жа Плугчиева са ни връщали два пъти отрицателни оценки по всички фондове.

„За щастие, по две от програмите - Екология и Регионално развитие, не са успели даже да подадат документите, така че с преработените материали по другите пет фонда, ги внесохме в ЕК и в края на февруари очакваме отговор, който смятам, че ще бъде положителен", прогнозира Дянков.

Според него, ако имаме по-добри резултати, това автоматично ще означава, че не стотици милиони, а милиарди евро, които в момента не можем да използваме, ще се отворят към България, и общините и бизнеса ще могат да кандидатстват спокойно с проекти и да работят със свежи пари.
Дянков обяви още, че външните анализатори оценяват фискалната политика на България като най-добрата в момента сред страните от ЕС. Най-важното е, че и валутата ни ще остане стабилна, данъците няма да се увеличават, а напротив, предвижда се към средата на годината осигуровките да паднат с още 1-3%.

Той съобщи и друга важна информация, получена в късния петъчен следобед, че ЕБВР е увеличила прогнозата за икономически растеж на България от -1,5 % за тази година на +0,7%.

„Прогнозите, на които правихме бюджет 2010 е -2%, тоест спад. В момента правим нов икономически анали, който ще обявим другата седмица, но и нашите прогнози вече са от минус към плюс. Икономиката на България тази година няма да се свива, а с малко ще се разраства", категоричен е Дянков.

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: