Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Министърът на отбраната за загиналите пилоти: Тяхната загуба тежи на всички ни, днес сме тук, за да скърбим, за да си спомним за приноса им, за живота им
©
С военен ритуал днес, 21 септември, в авиобазата в Долна Митрополия, бе отдадена последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха на 13 септември 2024 г., изпълнявайки служебния си дълг.

Да се простят с едни от най-добрите ни и опитни пилоти в авиобазата дойдоха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите. Те изразиха своята признателност към отговорната им служба, към доблестно извървения им кариерен път и воинска чест, към тяхната посветеност и сила, към волята и смелостта им да преодоляват рисковете в професията на военния пилот.

Със заповед на министъра на отбраната с почетен награден знак на Министерството на отбраната "Свети Георги“ – първа степен за офицери, бяха отличени посмъртно подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Атанасов.

"Загубихме двама достойни млади хора, високоподготвени офицери от Българската армия. Ще помним тяхната сила на духа и любовта им към бойната авиация. Те заслужено имаха признанието на своите командири и колеги и обичта на своите близки. Даваме дума да пазим спомена за тях и да подкрепяме семействата им! Ще ни липсват – верни приятели и колеги!“, се казва в съболезнователното писмо на министъра на отбраната Атанас Запрянов.

"Вашите най-близки хора посветиха живота си на благородната кауза за гарантиране на сигурността и отбраната на България! Затова ние – в Българската армия, винаги ще помним имената и ще почитаме паметта им. Непрежалима е вашата загуба. Позволете ни да споделим болката ви. Съкрушаващо е да се разделим толкова рано с всеотдайни военнослужещи с неизчерпаема енергия и сила на духа“. С тези думи се обърна към семействата и колегите на двамата пилоти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той отбеляза, че загубата на обучени, опитни пилоти при изпълнение на служебния им дълг е много тежка щета за Въоръжените сили и целият личен състав дълбоко скърби за тях.

Тяхната загуба тежи на всички ни, но днес сме тук, за да скърбим, за да си спомним за приноса им, за живота им. Орлите разбираха стойността на отговорността и се изправяха пред нея с непоколебимост и сила. Нека да ги запомним като хора на честта, на делата. Защото те може да не са сред нас физически, но техният дух ще продължи да живее във всички, които имаха привилегията да ги познават. Това каза в своето траурно слово командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Последна почит към своите колеги и верни приятели отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“.

Съпричаност към болката на близките на загиналите пилоти и военнослужещите от Българската армия изразиха в съболезнователни адреси до министъра на отбраната и началника на отбраната представители на изпълнителната и местната власт, посланиците на Аржентина, Великобритания, Гърция, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Северна Македония, министърът на националната отбрана на Гърция, началниците на отбраната на Австрия, Албания, Гърция, Литва, Румъния, Сърбия, Северна Македония, военните аташета на Великобритания, Германия,  Полша, САЩ, Турция, Унгария, Франция.

 


Още по темата: общо новини по темата: 60
21.09.2024 »
21.09.2024 »
20.09.2024 »
19.09.2024 »
18.09.2024 »
18.09.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: