Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Над 1000 благоевградчани излязоха на протест в Деня на национален празник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:58 / 03.03.2013Коментари (0)573
© Blagoevgrad24
Над 1000 души излязоха на протест срещу монополите в България, в деня на националния празник, в Благоевград.

Той започна малко след 11.00 часа и премина под формата на шествие, което стартира от площад "Георги Измирлиев", пред Община Благоевград, продължи към съдебната палата и отново стигна до площада пред сградата на общинска администрация. Протестиращите се отказаха от първоначалната си идея да блокират движението на главен път Е-79.

Протестиращите издигнаха транспаранти с искания "Реформа на съдебната система", "Повече работни места в България" и "Стига бедност и емиграция".

Освен това благоевградчани скандираха "Всеки ден ще е така до победата" и приканваха всички по улиците на града да се включат в мирното шествие - "Елате с нас, протестът е за вас", призоваваха митингуващите. Те отново поставиха част от общите искания, а именно - промяна на изборния закон и преминаване към мажоритарна изборна система, право на гражданите да отзовават народни представители, 50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи, преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата, разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани и търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от хората, подписали съответните договори.

Преди старта на шествието в Благоевград, не бе обявен предварителен маршрут. Организаторите оставиха решението за това как да премине протеста в ръцете на гражданите.

В тази връзка, за да бъдат проучени мненията на благоевградчани, организаторите пуснаха анкета в социалната мрежа, чрез която хората можеха да дадат гласа си за това как да премине протеста. Възможните отговори бяха - блокада на Е-79, шествие до паметния знак, при стадион "Христо Ботев", откъдето започнаха честванията по повод 3 март, присъствие на празничния концерт, както и развяване на знамена на площада. И въпреки, че резултатите сочеха, че най-предпочитания вариант е този, предвиждащ блокада на главния път, до нея това не се стигна.

В знак на почит към празника на България бяха развяти хиляди знамена, част от които бяха раздадени на гражданите от организаторите на протеста.

Паралелно с протеста, започнаха и честванията по повод деня на националния празник, които стартираха от паметната плоча, при стадион Христо Ботев в Благоевград, където са посрещнати руските освободителни войски.

Там бяха положени венци и цветя в знак на признателност към героизма и саможертвата на борците за свобода. Освен това бе предвиден и рецитал на "Опълченците на Шипка, ода на Иван Вазов. В програмата бяха включени още изпълнения на редица произведения, носещи духа на националното обединение и борба.

Под съпровода на тържествени маршове, изпълнени от Детско-юношеския оркестър към ОДК - Благоевград, участниците и гостите дефилираха от паметната плоча до площад "Македония", където продължи втората част от програмата на общината.

В 11.30 часа на площада имаше церемония по тържествено издигане на националното знаме. Кметът на Благоевград пък произнесе слово по повод националния празник.

Източник: Дарик


Още по темата: общо новини по темата: 213
07.09.2023 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
01.04.2016 »
27.11.2015 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: