Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Напрежение в Общински съвет Благоевград! Съветник бе обвинен, че руши авторитета на местния парламент и Общинска администрация
Автор: Ливия Кукова 12:30 / 26.07.2024Коментари (0)1096
© Blagoevgrad24.bg
На поредно заседание на Общински съвет Благоевград "прехвърчаха сериозни искри“ между общинския съветник Димитър Урдев, кмета на Община Благоевград Методи Байкушев и председателя на местния парламент Радослав Тасков, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg

Колеги на Урдев, сред които Исмет Узунов и Гергана Муртова заявиха, че случващото се на сесията е несериозно и се отнема ценно време от работата на местния парламент. Те се обърнаха към своя колега с молба да спре с изказванията си, които не са по същество и нямат отношение към разглежданите точки.

"Г-н Урдев, направихте така, че след днешния ден повече да не подкрепя нито едно предложение за решение, внесено от Вас. Губите времето на Общински съвет. Вие рушите имиджа на Общински съвет и Общинска администрация пред обществото. Това не е в услуга на нито една община. Ние трябва да сме в услуга на хората“, каза още Узунов.

Повод за възникналото напрежение станаха две предложения, внесени от Урдев, първото от които касаеше публичност при разходването на публичните финанси на Община Благоевград, а второто – казус с имоти, които са в активите на Общинско дружество "Биострой“.

В рамките на първото си предложение, Димитър Урдев поиска Община Благоевград да публикува ежеседмични отчети на разходваните публични финанси. Според проекта му за решение същото трябва да правят и Общинските дружества.

Предложението на Урдев срещна отпор от страна на главните счетоводители на две от дружествата, а именно Център за психично здраве и Паркинги и гаражи. Те заявиха, че подобна отчетност сериозно би натоварила работата им от една страна, от друга – публикуваните финансови справи няма да отразяват реалното финансово състояние и ще станат поводи за излишни спекулации, тъй като по закон те имат право да правят финансови промени през цялата година.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев също взе отношение по темата, като заяви, че в предложението си за решение Димитър Урдев цитира постановление за държавния бюджет от 2012 г.

"Мисля, че е станало голямо объркване, както и Вие казахте. Относно законът за публичните финанси – сметките и плащанията на общините се обслужват от другите банки, а не по СЕБРА. Следователно няма как да Ви дадем отчет. Общината публикува месечни отчети. Това се спазва стриктно. Те се съставят на база отчети на второстепенните разпоредители. Няма проблем консолидираните отчети и тези на разпоредителите да бъдат публикувани отделно. Вариантът, който предлагате, е неизпълним. Не е и целесъобразен, защото преждевременната информация може да е недостоверна“, поясни Байкушев.

От думите му стана ясно, че ако трябва да се правят седмични отчети, това би означавало да се назначат още хора в Община Благоевград, които да работят само това, предвид на това, че плащанията за седмица са в размер на хиляди лева.

"Тези 8 месеца са най-прозрачните в историята на Общината. Лично на всеки съм разказал какво получаваме и какво харчим. Ще продължим да сме прозрачни, но искането противоречи на закона и ще доведе безсмислени назначения. Решението ще бъде против закона и ще бъде невъзможно. Ако се приеме, ще искам актуализация на бюджета и нови назначения на хора, които да вършат тази дейност. Което значи още разходи“, допълни Байкушев.

Предложението на Димитър Урдев бе отхвърлено от местните парламентаристи.

Второто предложение, внесено от Димитър Урдев касаеше активите на Общинско дружество "Биострой“. По темата кметът Методи Байкушев докладва, че продължава да тече проверка по казуса. Пред общинските съветници той обясни до къде е стигнал анализа и какво предстои да се случи.

"Извършваме правен анализ на собствеността на имотите. Този анализ е в действие, след като Вие, като общински съветник 20 г. сте бездействали. Внушенията, че нещо се крие, е безсмислено. За пети път питам Вие какво намеквате?! Тези апартаменти са на Общината. Вие искате да задължите дружеството да извади документи за давност на имоти от Общината. Това е но сенс. Скоро ще представим информация за собствеността на имотите и как ще ги защитим. Вие сам се снабдихте с общинско жилище междувременно. Вие ние заливате с буламачи и манипулативни мисли, че някой нещо прави, без да има твърдения“, каза по темата кметът Методи Байкушев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: