Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Не сме убили Чората! Осъди ни наркомафията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:35 / 16.11.2010Коментари (0)313
©
Ангел Димитров-Чората
Петимата полицаи, които получиха в петък общо 41 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, представиха вчера в полицията в Благоевград открито писмо до служителите на МВР и българските граждани.

В него те настояват да се разследва съдебномедицинската експертиза на проф. Стоян Раданов, на базата на която те са осъдени, както и изчезването на хистологичните проби от трупа на Чората.

В сигнал до прокуратурата защитата на петимата твърди, че заключението на проф. Раданов за смъртта на Ангел Димитров е невярно, и настояват да се разкрие как са откраднати документи от досъдебното производство срещу полицаите.През лятото на 2009 г. петимата получиха общо 91 г. затвор за смъртта на задържания.

Година по-късно при същия обвинителен акт присъдата им бе намалена наполовина. Днес полицаите обжалват пред Върховния касационен съд и за първи път петимата заедно разказват какво се случи минута по минута във фаталната вечер на 10 ноември 2005 г., когато съдбата случайно срещна точно тях с Ангел Димитров-Чората.

- Г-да полицаи, очаквахте ли апелативният съд да потвърди присъдите ви, макар и намалени наполовина?

Борис Механджийски: Тези присъди за нас са подигравка. Веднъж признават, че умишлено сме убили Чората, а същевременно намаляват двойно наказанието ни. Един вид ни правят услуга или искат да ни приспят да не се борим повече.

Но това няма да стане най-малко заради нашите деца. Ние сега не можем да им обясним как така стана, че сме убийци. Като говорят за нас по новините, изключваме телевизора. Нашите деца след време искаме да разберат, че във фаталната вечер сме отишли на работа в интерес на обществото, а не да ходим да убиваме някого. Без значение дали е наркотрафикант или сводник.

Мирослав Писов: Ако видите всички постановления на съда от началото на това разследване, ще разберете, че ние никога не сме имали дори и илюзията, че в този процес някой търси справедливост.

- Защо смятате така?

М. П.: Защото първият правораздавателен акт по този случай - определението на съда по обжалването на отказа да се образува предварително производство по случая, е незаконен.

Съдебното определение от 2006 г. на съдия Юлиян Банков казва недвусмислено, че ние сме убийците на Чората, още преди да е извършено следствие по случая. Тоест съдът предварително взема страна по делото и дори обявява, че ние трябва да бъдем разследвани за умишлено убийство.

Б. М.: Разбирате ли, още преди ние дори да бъдем привлечени като обвиняеми, съдът вече се произнася срещу нас.

М. П.: Не, ние няма да казваме съда. Защото тук не става въпрос за съда, а за едно лице, което работи в съдебната система - Юлиян Банков. Ние за 20 г. работа в МВР, с образувани над 300 дела и разследвания по контрабанда, трафик на хора и наркотици нямаме нито една жалба срещу нас от хората, които сме разследвали. За нас това е политически процес на наркомафията срещу нас, в който въобще няма такова нещо като право.

Б. М.: Ще ви обърна внимание върху още няколко детайла. Знаете, че всичко по това дело се базира на експертизата на покойния проф. Стойчо Раданов (патоанатом, който се самоуби година, след като дава становището си по делото - бел. авт.). Първо, проф. Раданов се оказва назначен за експерт по молба на близките на Чората, което е недопустимо.

Второ, проф. Раданов твърди, че Ангел Димитров е от спукването на аортата. Но как той стига до това заключение, след като, когато прави реатопсията, той не е видял аортата - тя тогава е във Военномедицинска академия (ВМА).

Трето, как Чората умира от спукана аорта, след като в дробовете му няма никаква кръв. Всички експерти казват, че когато приживе бъде спукана аорта, в дробовете се излива най-малко един литър кръв. А в дробовете на Чората няма такава.

Четвърто, проф. Раданов прави реаутопсия, след като трупът 9 дни е съхраняван против всякакви правила, и то в клиника, отново посочена от близките на Ангел Димитров. Пето, освен от спуканата аорта, която никога не е виждал, Раданов твърди, че Чората е починал и от черепно-мозъчен удар.

Но той и това не може да знае, защото материал от мозъка в този момент също вече е във ВМА. Да не говорим за това, че мозъкът не е съхраняван, както трябва. След първата аутопсия в болницата в Благоевград той е бил зашит в стомаха му. Започваме да се чудим дали пък проф. Раданов не е направил съзнателно неправилно заключение в експертизата си. За всичко това сме подали сигнали и до МВР, и до прокуратурата, но никой не ни обръща внимание.

- Да се върнем на вечерта на задържането на Чората. Какво се случи?

М. П.: Имаше разпоредени мерки от главния прокурор след убийствата на Георги Илиев и на банкера Емил Кюлев.

Трябваше да се направи проверка на всички следствени дела, на всички организирани престъпни групи.

В Благоевград бяха определени над 30 човека, лидери на групи и сред тях беше и Ангел Димитров-Чората. Ние петимата не сме разследвали Ангел Димитров. Ние работим в икономическото направление на БОП-а, но в този ден ни казаха, че по линия на наркотиците ще има операция срещу Чората.

В този момент иначе срещу Чората имаше разработка и при нас в икономическото направление, която течеше вече 6 месеца, но за сводничество. Поради тази причина в този момент и се подслушваше телефонът на Чората.

В същия ден ни се обадиха около 17 часа, че Чората ще предостави наркотици на един човек от Дупница. Затова поискаха към 19 часа да бъдем в дирекцията. Там се събрахме над 20 души. Разделиха ни на три групи. Едните трябваше да отидат в хотела му, другите в дома, а третите - ние - трябваше да опитаме да го задържим в автомобила му.

Янко Граховски: Ние на практика не се познавахме преди това. Ние с Георги Калинков сме от групата за бързо реагиране, а те тримата (Мирослав Писов, Борис Механджийски и Иво Иванов - бел.авт.) са си от БОП-а.

М. П.: Тръгнахме всички с колата. Обиколихме няколко места, които Чората посещава, но никъде го нямаше. Тогава ни се обадиха да тръгваме към апартамента на любовниците му - двете сестри.

Колата не беше там. И започнахме да се чудим какво да правим. Тогава решихме да обърнем. И днес се чудя защо не минахме по другата улица. Ако го бяхме направили, сега нямаше да разговаряме тук с вас.

- Какво се случи?

М.П.: Обърнахме и видяхме автомобила му. Със светнати фарове, паркиран до бордюра в насрещната лента.

- Иво Иванов: Когато го наближихме обаче и Боби (Борис Механджийски - бел. авт.) му махна със стоп палката, Чората потегли. И аз се принудих до го засека с нашия автомобил, за да го принудя да спре. Той спря и колегите Калинков и Граховски излязоха навън. В това време обаче изскочи и той и хукна между блоковете. Последва ги и Боби Механджийски с белезници в ръце.

- Какво се случи, когато го настигнахте?

Я. Г.: Важно е да знаете, че ние двамата с Георги Калинов не знаехме кого ще задържаме. Дори ни бяха взели и телефоните преди началото на операцията. Всичко това се прави, за да не изтича информация.

Така че, когато излязохме от колата и още в първата секунда, когато видях, че това е Чората, веднага ми стана ясно, че ще имаме голям проблем. Месеци по-рано същият този Ангел Димитров имаше наглостта да налети да бие наш униформен колега на площада в центъра на Благоевград, защото му бе направил забележка, че там не може да се паркира. Така че, щом го видях, разбрах, че ще имаме голям проблем.

- Какво конкретно направихте?

Я. Г.: Започнах да викам силно: "Стой на място! Полиция!" Колегата ми също викаше.

- Ангел Димитров реагира ли на виковете ви?

Я. Г.: Не. Продължи да тича още по-силно, което вече ни даваше право по закон да употребим физическа сила и помощни средства. Помощните средства са белезници и палки. Но палки не носехме. Тичахме до него с Калинков и се опитвахме да го хванем за ръцете. Той му дърпа едната, аз - другата. Опитвахме се да ги извием назад, за да помогнем на колегата да му сложи белезниците.

- Чората как се държеше?

Я. Г.: Той не спираше да крещи: "Мръсни ченгета! Ще ви е.. майката! Боклуци!" Както виждате, ние сме си бая мъже с Калинков, но първия път, когато успяхме да го свалим на земята и Боби Механджийски се опита да му закопчае белезниците, той успя да се изправи с нас тримата на гърба му. Не можехме да разберем откъде му идва тази сила. Ние не очаквахме такава съпротива.

И. И.: Той явно беше смъркал кокаин преди това, което по-късно го показаха и изследвания по делото.

Б. М.: Да уточним, че там нямаше осветление. Задържахме го в пълен мрак. Боричкахме се с него на място с диаметър 5-6 метра, където имаше строителни отпадъци по земята. Някъде на третото събаряне успях първо да му закопчая белезника на лявата ръка. После и на другата.

- След като го закопчаете, той как се държеше?

Б. М.: Продължаваше да псува.

М. П.: В това време сестрите, с които той прави секс и ги снабдява с наркотици, виждат отгоре, че долу се случва нещо с него, и звънят на тел. 166, но не казват, че има задържане, а че става инцидент.

Така че след малко пристигнаха на място и колеги, които не знаеха как правим ние там.

И. И.: Момчетата, като видяха Писов, казаха: "Вие операция ли провеждате?" Потвърдихме и ги пратихме до близката стоянка на таксита и бързо да доведат две поемни лица. Защото вече чакахме дознателя и щеше да предстои и обиск в апартамента на любовниците.

Кажете ми, ние, ако сме решили да го убиваме Чората, защо ще си викаме и допълнително свидетели на място?

- Какво правеше през това време Чората?

М. П.: В това време на място пристигна и нашият началник Костов и аз го поведох към Чората. Той вече не псуваше и беше някак притихнал.

Б. М.: Той и баща му по принцип са големи циркаджии. И ето сега, грях ми е на душата, но като го видях, че е притихнал, първо си помислих, че нарочно ни прави някаква постановка, за да му освободя белезниците и да избяга.

Така че, когато спря да ни псува, помислих, че се преструва, че му е лошо. Костов ни попита: "Какво му е на тоя?". Тогава се наведох, отключих му белезниците, обърнах го и усетих, че е отпуснат.

Помислих, че си е глътнал езика. Бръкнах му в устата с пръст и видях, че не е.

И. И.: Тогава Костов каза: "Бързо! Викайте линейка!" Той даже се обади да ги извика. А ние бяхме на 200 метра от Бърза помощ и те пристигнаха за 2 минути на място. През това време ние отидохме да търсим вода, за да го полеем.

Бърза помощ дойде и аз такова неадекватно отношение никога не бях виждал. Лекарите нямаха фенерче. Започнаха да му мерят пулса. Качиха го веднага на носилка и едната каза: "Ама той май е умрял!"

После на делото едната твърдеше, че със слушалките го слушала, другата - че не е. Самият Раданов каза, че те са действали много непрофесионално.

В този момент дойдоха и поемните лица и колегите от патрулката. Те помогнаха да качат носилката в линейката. С тях се качи и дознателят Васко Мадолев.

- Кажете честно, удряхте ли Чората?

И. И.: На Калинков не му дават да ходи на фитнес, защото, като удари крушата два пъти, и тя се къса. Никой не го е удрял.

- Вие кога разбрахте, че Чората е мъртъв?

Б. М.: 20-30 минути стояхме там и не знаехме какво се случва. И след около половин час се обади началникът и каза, че Ангел Димитров е починал.

- Какво си помислихте, като разбрахте, че арестантът е мъртъв?

И. И.: В този момент не можеш да мислиш. Знаехме, че нещата ще станат зверски.

Б. М.: Аз още като тръгнахме на тази операция, знаех, че ще имаме страшни проблеми. Този човек най-малкото задължително щеше да пусне жалби срещу нас. Бащата на Чората е един от хората, които носят парите на Александър Воденичаров, правния факултет в университета в Благоевград. Трима са такива, които уреждат изпитите срещу заплащане. По 40 изпита на ден уреждат.

- Това сигурно ли е?

И. И.: Не ни притеснява нищо. Целият град го знае.

М. П.: Казваме ви го, защото това е записано със специални разузнавателни средства. Има и справка и проверка в окръжната прокуратура в Благоевград.

Всичко това ви го казваме, за да разберете откъде идва поръчката за делото срещу нас. Тя не идва от семейството на Чората, а от хора като адвоката на семейството Илия Янев например, който също е преподавател там.

Кажете ми, може ли вие да сте подсъдим, да сте единственият съдия, изгонен за корупция от Висшия съдебен съвет, да сте подсъдим за имотни измами и да сте преподавател асистент?

- Не виждам проблем. За България това е по-скоро естествено, да не казвам - задължително...

М. П.: Да, в България явно трябва да е така.

Б. М.: Ние знаехме, че чичото на Чората (Людмил Георгиев - бел.авт.) е функционер в ДПС - управляваща партия, мандатоносител в този момент. Знаехме, че Чората знаеше какво кадрово ще се случи в полицията още преди това да стане. Срещнал колега му казал: "Теб ще те прехвърлят в РЗБОП". Колегата още не е сигурен, но Чората знае.

- Откъде е получавал информация?

Б. М.: Не знаем. Те се бяха събирали, за да си говорят как ще разформироват РЗБОП.

М. П.: Има справка сигнал до главния прокурор, в която пише, че още през август 2005 г. хора от криминалния контингент в Благоевград са се събирали, за да обсъдят кампания срещу РЗБОП, пряко срещу мен, като е трябвало да намерят компромати, които да бъдат предоставени на медиите. Като за целта тази група е имала поддръжници в МВР и в прокуратурата.

- Какво точно имате предвид, като казвате, че наркомафията дирижира делото срещу вас?

М. П.: Самият адвокат Илия Янев, може да се провери в "Дакси" в кои фирми участва и с какви хора е свързан. Той е един от хората, представител на тази наркомафия. Ако иска, той може да заведе дело срещу мен, за да докаже дали не е така. Ето, аз казвам, Илия Янев е един от представителите на наркомафията в Благоевградска област. Името стои и в разработки около поръчкови убийства в региона.

Преди въпросното задържанена Чората в Испания бяха хванати над 800 кг кокаин. Този кокаин е свързан с т.нар. сърбохърватска група на Сретен Йосич, която има много силни позиции в Благоевградско. Това го казвам отговорно.

- А Чората каква връзка има с наркомафията?

М. П.: Чората е ниска топка. Но други хора се възползват от неговата смърт, за да ни ударят. Три дни след нашата операция в Холандия беше разкрита нарколаборатория, в която бяха арестувани двама души от Благоевград, близки до Чората. Там кофискуваха кокаин и амфетамин пико. И тези хора получиха отдавна присъди. А да ви припомня, Чората бе задържан заради разкритата нарколаборатория в Разлог заедно с един слжуител от контраразузнаването. Вторият получи присъда, а Чората се измъкна.

Другото лице, което е важно за тази наркомафия, е този военен следовател Пирнарев  (магистрат, който разследва в по-ранен период петимата полицаи за смъртта на Чората). Защо Пирнарев?

Защото Пирнарев ако проверите в Дакси, ще видите, че е свързан чрез съпругата си не само с охранителната фирма на Чората, а и с безследно изчезналия Кирил Цветанов-Буята, който е повече от свързан с наркомафията.

И ние сме подали сигнал до прокуратурата за връзките на Пирнарев с Чората, който ни разследва за смъртта му, както и за връзките с лица от криминалния контингент на съдията Георги Петров, който ни даде тежките присъди. Трябва да знаете, че общо 10 съдии и един прокурор, които ни осъдиха, бяха повишени в последните 4 години.

Надяваме се, че прокуратурата и МВР ще си свършат работата и ще бъде проверена експертизата на проф. Раданов, която е пълна с пробойни. Дано да бъдат проверени и магистратите, срещу които сме подали сигнали, за да се разбере, че ние не сме убийци.

Защото от съдебните актове срещу нас излиза, че полицейската акция срещу наркопласьор и сводник е терористично действие, а търговията и сводничеството не са престъпление.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: