Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
ОбС - Благоевград ще заседава два пъти през седмицата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:27 / 23.10.2012Коментари (0)192
©
Общинският съвет в Благоевград ще заседава два пъти през тази седмица, стана ясно днес на пресконференция на председателя на ОбС Даниела Савеклиева.

Първата сесия е насрочена за сряда. На нея местните парламентаристи трябва да дадат съгласие Община Благоевград да кандидатства с няколко проекта за финансиране по Програмата за европейско териториално сътрудничество "Гърция - България 2007-2012".

"Срокът за кандидатстване по програмата изтича в четвъртък, затова е от изключително важно значение ОбС да даде санкция и общината да внесе своите проктопредложения. Това налага свикването на заседанието в сряда", уточни председателят на ОбС Даниела Савеклиева.

Единият от проектите, с който общината ще кандидатства е свързан със защитата, управлението и насърчаването на екологичните ресурси чрез система за пожароизвестяване.

"Прогнозната му стойност е около 2,5 млн. евро, партньори по проекта, заедно с община Благоевград, са четири общини от Гърция и Институтът за космически изследвания и технологии. Предвижда се разработването на електронна информационна система за специализирани данни и въвеждането на система за ранно пожароизвестяване", уточни Савеклиева. Друг проект по тази програма е свързан с използването на "зелена" енергия, като приблизителната му стойност е около 120 000 евро.

"Проектът цели да насърчи разумното използване на нискотемпературната геотермична област като стратегически енергиен източник за зелено развитие в България и Гърция", коментира председателят на Общинския съвет.

Важен за благоевградчани е и проектът за безвъзмездна помощ, с който ще се даде възможност за проектиране на паркинг над река Бистрица в района на улиците "Даме Груев", "Цар Иван Шишман" до "Трайчо Китанов", както и на многоетажен и подземен паркинг при закрития пазар, велоалеи, реконструкция на площадното и подплощадното пространство и на фонтаните на централния площад "Георги Измирлиев".

По предложение на общинската администрация на сесията в петък Общинският съвет ще дебатира по предложения за разширяване на синята зона в централна градска част, както и промяна в Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

"Разширяването се налага заради увеличаването на трафика в центъра и необходимостта от подобряване организацията на движението и реда за паркиране. Така ще се избегне задръстване на възлови за града пътни артерии", коментира Савеклиева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Мигрантски натиск към България
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: