Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Областният лансира идея за създаване на Китайски консултативен център в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:00 / 10.12.2013Коментари (0)340
©
Идеята за създаване на Китайски консултативен център със седалище Благоевград, който да съдейства за развитие и задълбочаване на бизнес отношенията между Китай, България, Гърция и Македония беше презентирана от областния управител Муса Палев на срещата с делегация на провинция Дзилин. На няколкочасовата среща, проведена в Пирин Голф & Кънтри Клуб, той представи на китайските гости географските характеристики на област Благоевград, нейната история и икономически потенциал, и ги запозна с представители на местния бизнес и на общините Банско и Разлог. Муса Палев подчерта, че Благоевградска област е малка в сравнение с китайските мащаби, но има какво да предложи на вниманието на инвеститорите и туристите от Източна Азия.

От своя страна, заместник-губернаторът на провинция Дзинли г-н Чунли Гу разказа на домакините, че провинцията е с площ 180 хил кв.км и с население 27 млн. жители; тя се намира в Източен Китай в историческата област Манджурия; икономиката на провинцията има няколко пилона - автомобилостроене, петролнохимическа индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

В китайската делегация бяха включени представители на автомобилната индустрия, напроизводството на високоскоростни влакове и на селското стопанство на провинцията.

Въпреки несъразмерността на площта и броя на населението, китайските гости проявиха активен интерес към възможностите за осъществяване на бизнес контакти, оценявайки по достойнство предимствата на географското положение на страната ни и членството на България в Европейския съюз. Допълнителен императивен тласък на тази активност дават решенията на проведения преди месеци конгрес на Китайската комунистическа партия. В нейната програма за глобална реформа е заложена външно икономическа инвазия. Ориентацията на Китай към Европейския съюз минава през Източна Европа и това пролича през неотдавнашната среща на китайския премиер Ли Къцян в Букурещ с 16 премиери от Централна и Източна Европа, желаещи да стимулират китайските инвестиции в техния район.

Интересът на китайската делегация в Благоевградска област е разделен във времето. В краткосрочен план представителите на китайската държавна власт имат за цел да проучат какви са основните характеристики на Югозападна България и какви са възможностите за инвестиции, за да могат да подготвят препоръки за китайските инвеститори, а в дългосрочен план - с посредничеството на Китайския консултативен център да се подпомогнат китайските капиталовложения на Балканите, поясни г-н Чунли Гу. Той заяви, че българските инвеститори са "добре дошли" в провинция Дзинли за създаване на джойнт венчъри.

Китайските гости бяха силно впечатлени от презентацията на ски-курорта Банско, а домакините също бяха изненадани от информацията, че в провинция Дзилин се намира най-големия и популярен ски курорт в Китай в планината Чанбай шан.

Подписаният меморандум за сътрудничество между област Благоевград и провинция Дзилин да бъде крайъгълният камък за ползотворни двустранни отношения, си пожелаха участниците в срещата.

Официалните и делови отношения ще имат своето продължение чрез гостуване на българска делегация в Дзилин следващата година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: