Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Община Благоевград внесе три нови проектни предложения за близо 1,3 милиона лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:31 / 26.04.2016Коментари (0)499
©
Община Благоевград подаде нови три проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция-България" 2014-2020 г. Първият проект е "Green Crew- Зелена заетост при управление на биоразградими отпадъци" по Приоритетна ос 4 "Социално включване в трансграничната зона". Целта на проекта е да се насърчи социалното включване, борбата с бедността и дискриминацията, да се осигури подкрепа на социални предприятия, да се разшири социалното предприемачество в трансграничната зона. Водещ партньор по проекта е община Серес в сътрудничество със Солунския университет "Аристотел" (Факултет по химия), Община Благоевград и Община Нестос.

Дейностите заложените по проекта са свързани с представяне и популяризиране на алтернативни начини за компостиране на биоразградими отпадъци, създаване на социално предприятие на територията на Република Гърция, което ще осигури нови работни места, обмяна на опит и споделяне на добри практики в областта на компостирането на "зелени отпадъци", които Община Благоевград ще може да приложи на практика. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Общата стойност на бюджета по проекта е 644 000,00 евро, а като бюджет на Община Благоевград са заложени до 160 000,00 евро.

Второто проектно предложение е свързано с "Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация - КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦИ". Той по Приоритетна ос 2: "Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион". Неговата цел е съхраняване и опазване на околната среда, и насърчаване на ресурсната ефективност,съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство и да се валоризира културното и природно наследство в трансграничния регион.

Водещ партньор ще бъде Министерство на културата, Република Гърция в сътрудничество с Министерство на вътрешните работи и административното преустройство на Република Гърция, Община Амфиполи, Република Гърция, "Център за учене през целия живот в региона на Централна Македония", Регион на Централна Македония, Община Благоевград и Факултет по изкуствата към Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград. По проекта са заложени дейности за представяне и популяризиране на местните традиции и култура в трансграничния регион и в частност насърчаване опазването, използването и популяризирането на културното наследство и забележителностите на територията на община Благоевград, организиране и провеждане на три фестивала - два на територията на община Благоевград и един на територията на община Амфиполи. Заложени са още закупуване на сцена и подвижна платформа, както и музикално и осветително сценично оборудване, реализиране на мащабна информационна кампания, наемане на интерактивен автобус, с цел популяризиране на културното и историческо наследство на региона сред туристите. Срокът за изпълнение отново е 24 месеца, стойността на бюджета на проекта 1 460 000,00 евро, като бюджетът на Община Благоевград е до 234 000,00 евро.

"LYSIS - Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда " е името на третия проект по Приоритетна ос 2 "Устойчив и адаптиращ се към климата трансграничен регион". С това проектно предложение се цели опазване и защита на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, насърчаване на иновативните технологии за подобряване на опазването на околната среда и ефективното използване на ресурсите в сектора на отпадъците, водите и почвата, или намаляване замърсяването на въздуха, подобряване управлението на водите. Община Драма е водещият партньор по този трансграничен проект в сътрудничество с Община Павлос Мелос, Солунския университет "Аристотел", Община Благоевград и НПО "Активни младежи".

Дейностите, които са заложени за изпълнение от страна на Община Благоевград са изграждане на 5 броя сонди и 5 броя съвременни поливни системи, намиращи се в жк "Запад", жк "Струмско" и в парк "Бачиново" , облагородяване на пространството около което ще бъдат изградени поливните системи, дейности по публичност и информация. Отново срокът за изпълнение е 24 месеца, стойността на бюджета по проекта 891 215,00 евро, а бюджетът на Община Благоевград до 274 000,00 евро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: