Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Общината подарява на гражданите програма от разнообразни събития
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:15 / 13.05.2010Коментари (0)130
© Blagoevgrad24.bg
На пресконференция днес директорът на ДТ „Н.Вапцаров" Н. Кимчев и директорът на Балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева представиха програмата с проявите на театъра в рамките на Майските празници на културата в община Благоевград. Днес в 18 часа във фоайето на театъра за първи път в България ще бъде показана изложба - живопис на полския художник Едвард Мировски. Експозицията ще открият директорът на драматичния театър - г-н Николай Кимчев и директорът на Полски институт в София г-жа Анна Пахла във фоайето на ДТ "Никола Вапцаров".

Един час по-късно - в 19 часа в зала на ДТ "Никола Вапцаров благоевградчани ще имат възможност да видят наградената на ежегодния фестивал за професионални театри в Пловдив "Слово, палитра, музика" постановка „Гласовете ви чувам" по Димитър Талев. Драматизацията е на Бойко Богданов, сценографията и костюми са на Цвета Богданова, а за музикалното оформление се е погрижил Димитър Христов. В представлението е ангражирана почти цялата трупа на Драматичен театър „Никола Вапцаров" - Биляна Дилкова, Ива Динчева, Андреш Кончалиев, Петър Кьосев и др. Юбилейният концерт на Недялко Йорданов, с който поетът отпразнува своята 70 годишнина в НДК ще можем да видим в драматичния театър Благоевград в петък 14 май от 19 часа.

Авторът ще изпее своите най-популярни песни, писани през годините. В по-голямата част от рецитала ще звучат съвсем новите музикално-поетични творби на Недялко Йорданов, както и сатиричните му стихотворения. Актрисата Ивана Джеджева и композиторът Хайгашод Агасян също ще участват в концерта със свои изпълнения. Трупата на на Малък градски театър "Зад канала" ще гостува в понеделник в ДТ "Никола Вапцаров" със спектакъла "Мяра за мяра". Опърничавият по принцип Шекспир тук е вълнуващо укротен в три легенди за страстта по пиесите "Мяра за мяра" (страстта като табу), "Макбет" (страстта като демон) и Отело (страстта като ревност).

Мяра за мяра ни показва цяла палитра от лицата на любовта - между драматизма и комизма, класиката и карикатурата. Всички женски роли в представлението, подобно на Шекспировия театър, се играят от мъже. Режисьор е Лилия Абаджиева, а в представлението участват актьорите Петър Калчев, Антоний Аргиров, Александър Димов и др.

На 18 май /вторник/ от 19.00 ч. Балетът на Софийската опера ще представи пред благоевградска публика една от най-успешните продукции в балетната история на националния ни театър - спектакълът „Зорба гъркът". Новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис е претворена с изключително силно емоционално и драматургично насищане от известния гръцки композитор Микис Теодоракис. Балетната версия е сътворена от един от най-изтъкнатите съвременни хореографи Лорка Масине, неговите творби се играят в най-големите и прочути световни балетни театри и компании.

Първото представяне на „Зорба гъркът" е на 6 август 1988 г. на сцената на Арена ди Верона /Италия/ и оттогава и до ден днешен се играе с огромен успех по цял свят. Този спектакъл се е превърнал в истинско културно събитие с голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над три милиона зрители. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г. на сцената на Националния дворец на културата. Благоевградските зрители ще се насладят на великолепното пресътворяване на героите на Теодоракис - Масине от първите солисти на балета на Софийска опера: Ясен Вълчанов, Дарина Бедева, Емил Йорданов, Сара-Нора Кръстева, Кирил Иванов, както и на целия балетен ансамбъл. За всички събития входът е свободен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: