Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Общината внесе жалба срещу решение на МРРБ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:03 / 29.01.2010Коментари (0)593
© Blagoevgrad24.bg
Община Благоевград внесе в МРРБ жалба срещу решението на МРРБ и Оценителната комисия по открита процедура за предварителен конкурентен подбор на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/3.1-02/2009 "Подкрепа за развитието на туристически атракции", с които се отхвърля подадения от община Благоевград проект „Места на паметта". Мотивите на МРРБ за отхвърляне на проекта са неоснователни, счита кметът на общината К. Паскалев.
Проектът на община Благоевград е преминал през І-ви етап - административно съответствие, отхвърлен е на ІІ етап - оценка на допустимост с мотив, че предвижда недопустима дейност - ново строителство. Посочените от комисията мотиви не кореспондират по никакъв начн с внесеното от община Благоеград проектно предложение.
Дейностите, заложени в него за обект: „Каменна крепост и стражева кула в м. „Кайменска чука" категорично не предвиждат "ново строителство" и ремонт на "сграда с последващо предназначение за музей". Те включват единствено консервация и експониране на археологическия паметник, което е допустима дейност съгласно Насоките за кандидатстване в рамките на схемата. Предвижда се цялостна консервация на оригиналните градежни структури, както и възстановка с цел превръщането на обекта в завършена туристическа атракция. Извършването на консервационно - реставрационни работи на самия археологически обект, не е изграждане на нова сграда, която да служи като музей, категорични са експертите на община Благоевград. Въпрос на решение на проектанта е поставянето на стъклено фасадно покритие над съществуващите стени на паметника на културата вместо извършването на открита консервация и реставрация с цел по-доброто му експониране и защита. Кметът обръща внимание на Оценителната комисия в МРРБ, че работният проект за обект: „Каменна крепост и стражева кула в м. „Кайменска чука" е одобрен в този му вариант от Националния институт за опазване на културните ценности (НИОНКЦ) с писмо №982/16.07.2009 г.
Предвид гореизложеното се надявам на действия от Ваша страна с оглед преоценката на проект: „Места на паметта" по отношение на неговата допустимост. Считам че заложените дейности са изцяло в съответствие с Насоките за кандидатстване и не са основание за отхвърлянето на проектното предложение на етапа на допустимост, категоричен е кметът на община Благоевград в писмото си, депозирано днес в МРРБ.
Проектът "Места на паметта" бе внесен за предварителна оценка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството през ноември миналата година след като Министерството на културата предостави на община Благоевград правата за кандидатстване по схемата и за последващо управление на обектите за не по-малко от 5 години след приключване на дейностите по проекта.
Той предвижда превръщането на общо 4 обекта на територията на общината в атрактивни места за посещения за туристите и създаване на интегриран туристически продукт, който да стимулира развитието на нови форми на туризма и по-конкретно на културно-познавателния туризъм.
Три от обектите представляват паметници на културата и са част от богатото културно-исторческо наследство в региона - "Каменна крепост и стражева кула в м. "Кайменска чука", "Късноантична сграда - с. Зелен дол" и "Късноантична сграда - с. Дренково". Четвъртият е свързан с природното богатство в региона - Пещeрата "Бойчова дупка" в с. Логодаж. Идеята е обектът в м. "Кайменска чука", който има най-голяма ценност в културно-историческо отношение, да бъде отправна точка и начало на туристически маршрут, обхващащ останалите три обекта.
Обект "Каменна крепост и стражева кула в м. "Кайменска чука" е разположен на 3 км южно от града на възвишение, издигащо се непосредствено на левия бряг на река Струма и е с категория "национално значение". Той представлява каменна постройка - кула, отнасяща се към Късната бронзова епоха (края на XIII началото на XII в. пр. Хр.), няма аналог в другите региони на страната и съседните балкански територии, и е характерен единствено и само за Благоевградското поле. Обектът е изцяло проучен от археологическа гледна точка, остава да бъдат извършени консервационно-реставрационни работи и облагородяване на прилежащата среда. Общината изготви през 2009 г. работен проект за обекта.
Обект "Късноантична сграда - с. Зелен дол" е паметник на културата с категория "местно значение" и представлява крепост, за която се счита, че е изпълнявала контролно-наблюдателни и отбранителни функции. Намира се в непосредствена близост до центъра на селото. Археологическите проучвания на обекта, които бяха извършени през 2009 г. са финансирани изцяло от община Благоевград. Предвижда се да бъде създадена пътека за достъп, чрез което да се създадат подходящи условия за придвижване за посетителите до самия обект.
Обектът "Късноантична сграда - с. Дренково" е паметник на културата от местно значение, разработен с финансиране по програма ФАР-ТГС. Сградата има уникален за нашите земи архитектурен план, тя включва две големи правоъгълни помещения, едно квадратно с вход към по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения; четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули. Изцяло е проучен вътрешния двор и част от стопанско помещение, използвано за зърнохранилище, разкрити са централният и 4 вътрешни входа. По време на проучванията са открити голямо количество находки, характерни за бита и епохата, от която датира сградата, които са реставрирани и експонирани в залите на Регионален исторически музей - Благоевград. Обектът е пригоден за туристически посещения, осигурен е достъп до него, направено е озеленяване. Поради близостта му с Благоевград и отличната транспортната възможност, той е удобна туристическа дестинация.
Пещерата "Бойчова дупка" се намира в местността "Бойчова скала" в района на с. Логодаж, обявена е за природна забележителност и е в списъка на защитените обекти в България, тя е изследвана и картирана. Установени са значителен брой представители на пещерната флора и фауна, а в галериите й са запазени многобройни интересни карстови образувания. Температурата на въздуха в пещерата е 10 градуса С, а влажността - 88%. Пещерата се състои от три зали като във всяка една от тях могат да се видят уникални образувания. Първата зала е с площ 40 кв.м. и височина средно 4,50 м., втората - с площ около 50 кв.м., а третата - с площ от 300 кв.м. По богатство на калцитни образувания пещерата „Бойчова дупка" се нарежда сред най-красивите пещери в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: